Expert på studentbostäder: Regeringens försök att få fler studerande att bo ihop är inte realistiskt
Förut bodde fler i kollektiv, nu föredrar studerande lugn och ro. Enligt föreningen Finlands studentbostäder handlar det om ett större samhälleligt fenomen.
Regeringen vill nu styra flera studerande att bo tillsammans för att minska på kostnaderna av bostadsbidraget som regeringen planerar skära i. Men många vill fortfarande bo ensamma.
Verksamhetschef vid Finlands studentbostäder (SAO) Lauri Lehtoruusu konstaterar att ungefär lika många har ansökt om studentbostad i år som i fjol, men på en del håll har sökandena ändå varit fler.
Det som är klart är att ansökandena är betydligt fler än före pandemin.
– Situationen före pandemin var avsevärt lättare. Under de åren hade vi möjlighet att erbjuda nästan alla sökande åtminstone någon typ av boende, särskilt om studerande också tog emot andra typer av boende än de populäraste lägenheterna, det vill säga ettor nära centrum.
– Det som överraskat oss är att svårigheten att hitta bostad inte endast är ett problem som drabbar stora städer, utan också mindre högskoleorter. Att situationen är svår även där beror delvis på mängden internationella studenter som kommer till de orterna.
Lugn och ro lockar – de som bor i kollektiv är mer missnöjda
Lauri Lehtoruusu bekräftar att de flesta studerande vill bo ensamma, ett mönster man sett redan en tid. Många vill helt enkelt ha lugn och ro, säger han.
Men somliga väljer ändå att bo i kollektiv, en del gör det i brist på annat.
– Generellt kan man säga att studerande följer en viss stig för att bo i delade lägenheter. Ofta hamnar man i en sådan boendeform i brist på andra alternativ. Sedan börjar man tycka om det och sedan söker man sig vidare till liknande former av boende. Det är alltså långt fråga om ett inlärt sätt.
Vilka är mer nöjda med sitt boende: De som bor ensamma eller de som bor med andra?
– Det finns en viss skillnad, trots att den är väldigt liten. I stora drag är ensamboende lite mer nöjda med hur de bor, än personer som bor med andra.
– Det finns också färre ensamboende som är väldigt missnöjda med hur de bor, cirka 0,7 procent, medan missnöjda gemensamt boende är fler, cirka 4 procent. Det kan förklaras med att olika personer helt enkelt har olika preferenser, vissa som bor i delade lägenheter gillar det, andra gör det inte.
”Regeringen borde underlätta möjligheten att söka bidrag”
Finlands studentbostäder försöker ständigt göra gemensamma boenden mer attraktiva, speciellt med tanke på regeringens planer att locka fler till kollektiv. Det här är ändå svårt.
– Något regeringen kunde göra för att underlätta den här typen av boende är bland annat att inte automatiskt räkna personer som delar lägenhet eller hyreskontrakt till samma hushåll. Det skulle underlätta studerandes möjlighet att söka bidrag och att hyra ut kompisboenden.
Rumskompisars jobb kan nämligen påverka bostadsbidraget, vilket är något som många studerande lyft fram som ett störande moment.
Expertens bästa tips för de som letar studiebostad
Lauri Lehtoruusu säger att de som bor tillsammans med en vän oftast trivs bättre och därför ofta också söker sig vidare till andra gemensamma boenden.
Även om man nu försöker göra kollektiv mer attraktiva, kommer det alltid att finnas dem som inte kan tänka sig att bo tillsammans med någon.
– Det är inte helt realistiskt att tänka att man kan gå tillbaka till tiden då man helt och hållet bodde i delade lägenheter under studietiden.
Vilka tips har du för studerande som nu letar efter lägenhet?
– Situationen för studentbostäder är svår för tillfället, men det lönar sig ändå att hålla sin ansökan aktiv. Studentbostäder blir lediga under olika tider på året och sådana lägenheter som man själv letar efter kan frigöras.
– Situationen på den privata marknaden är däremot relativt bra för hyresgäster. Där finns det en möjlighet för studerande att förhandla fram till exempel kortare än ettåriga kontrakt som man sedan kan avbryta tidigare ifall man erbjuds en studentbostad.
Garantihyra, upphängda tavlor och renovering – disponentens tips till den som ska hyra bostad
Allt du behöver veta om att flytta till en hyresbostad!