Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu finns det över 200 000 Åbobor – borgmästare Minna Arve: ”Livet är väldigt lätt här”

Aura Å mitt i sommaren. På bilden syns grönskande träd, biblioteksbron och domkyrkan i bakgrunden. Fotot är taget från Aurabron.
Bildtext Arkivbild. Åbo har nått en ny milstolpe och har nu 200 000 invånare.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Nu finns det fler Åbobor än någonsin tidigare, det skriver staden i ett pressmeddelande. Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har staden vuxit, och sedan början av augusti finns det 200 000 Åbobor.

Åbo och Åboregionen har sett en positiv befolkningstillväxt de senaste åren. Under 2022 växte området mer än det gjort på fem årtionden, alltså under den tid som man har följt med tillväxten.

– Att vi nu har uppnått 200 000 invånare är ett viktigt och uppmuntrande tecken både för Åbo och hela Åboregionen, och det har också en större psykologisk och symbolisk betydelse. Befolkningstillväxt har inte ett värde i sig, men det visar att Åbo är på rätt väg när det gäller vårt arbete med att öka stadens attraktion och livskraft, säger Åbo stads forskningschef Timo Aro i pressmeddelandet.

Åbos befolkning steg till 100 000 invånare på 1950-talet och till 150 000 i början av 1970-talet. Om befolkningen i Åboregionen fortsätter att växa som den gjorde mellan 2018 och 2022, så kommer hela regionen redan under 2029 att ha cirka 10 000 fler invånare. Samma år firar Åbo 800-årsjubileum.

Borgmästare Minna Arve berättar för Yle Åboland att hon är mycket nöjd över att staden nu har nått den här milstolpen. Det här visar att Åbo är en stad där människor trivs, och att staden har lyckats i sitt arbete att visa det utåt, säger Arve. Hon tror att det är många saker som lockar människor till Åbo.

– Vi har investerat och satsat mycket, och vi har byggt en hel del. Vi jobbar aktivt med universiteten och högskolor, och det är en mycket bra stad för studerande samtidigt som det finns plats för innovation. Dessutom har vi inte bara satsat på basservice, utan vi har också satsat på kultur och evenemang vilket gör staden lockande och intressant. Det räcker inte att ha bara en studieplats eller ett jobb, det måste hända saker runt det också.

Porträttbild på Minna Arve.
Bildtext Arkivbild. Åbos borgmästare Minna Arve vill att alla ska känna sig välkomna och som att de är en del av staden.
Bild: Arash Matin / Yle

Minna Arve tycker själv att det bästa med Åbo är att det är en vacker stad med mycket historia och evenemang, samtidigt som det mesta i vardagen fungerar bra.

– Det är en storstad, samtidigt som allt är ganska nära, livet är väldigt lätt här och det är smidigt att organisera sin vardag. Det finns alltid något att göra, och man kan alltid hitta på något nytt och intressant.

På Åbodagen den 17 september kommer staden att fira att man uppnått den här nya milstolpen, och då kommer det att ordnas program över hela staden.

Diskussion om artikeln