Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

818 elavbrott i Lovisa och 26 omkullfallna träd – så här påverkades östra Nyland av stormen

Uppdaterad 08.08.2023 18:41.
Björk som böjer sig i vinden
Bildtext Stormen blev inte så stark som väderprognoserna sade.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Tisdagsmorgonen började med kraftiga vindar, men redan på eftermiddagen sken solen igen.

I slutet av förra veckan såg väderprognosen mycket illa ut och Meterologiska institutet följde med ett stormväder som förutspåddes bli ett av de värsta under detta århundrade. Men samtidigt som vi kunde följa med ovädret som drabbade delar av Norge och Sverige, verkade det som att stormen sakta dog ut på vägen mot Finland.

På tisdagsmorgonen drabbades den östnyländska regionen främst av hård vind som fick träd att falla.

Räddningsverket i Östra Nyland berättar på tisdagseftermiddagen att det totalt fallit 26 träd i samband med den kraftiga vinden, men redan vid lunchtid började läget lugna ner sig.

Brandmästare Jouni Virta säger att träden fallit jämnt över hela det östnyländska landskapet.

Päivö-stormen har fällt träd i Joensuu.
Bildtext Den starka vinden drog för det mesta omkull träd.
Bild: Pauliina Tolvanen / Yle

– Det var en lättnad att träden inte föll samtidigt och att de inte koncentrerats till ett specifikt område. Det har gjort det lättare för oss, eftersom vi lugnt har kunnat skicka enheter till skadeförebyggande uppgifter, säger Jouni Virta.

Alla räddningsverkets uppgifter har varit trädfall på vägar, i närheten av byggnader eller på ellinjer. Virta är själv förvånad över att inga andra olyckor skett.

– Det kan lätt vara till exempel att taken lossnar eller något liknande, men ingenting av det har hänt än.

De kraftigaste vindarna utlovades kring skärgården. Virta säger att de har övervakat vindens styrka och sett att de starkaste vindarna ganska tydligt rört sig kring havet, men det har inte märkts av i deras uppgifter.

Flera egnahemshus utan ström

Nödcentralen publicerade på tisdagen på den sociala medieplattformen X (tidigare Twitter) att nödnumret 112 hade blivit nedringt på grund av väderrelaterade samtal.

På Räddningsverket i Östra Nyland var situationen fortfarande lugn, men Jouni Virta förstod nödcentralens situation.

– Det har säkert varit en fullspäckad arbetsdag på nödcentralen, och det har säkert blivit många telefonsamtal, säger Virta.

Magnus Nylander, verkställande direktör på Borgå Elnät säger att de också fått flera anmälningar, men att dagen i det stora hela har varit lugn.

– Vi förutspådde att det skulle vara mycket värre. Ungefär 10–11-tiden på tisdagsförmiddagen var det som värst och vinden var hård. Visst hade vi haft lite elavbrott här och där men det var ingen panik, säger Magnus Nylander.

Bildtext Magnus Nylander säger att de flesta elavbrott berott på hård vind och träd som fallit på ellinjerna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På avbrottskartan som visar elavbrotten i Finland ser man att flera ställen varit utan ström.

I Lovisa hade 818 hushåll drabbats av elavbrott. Nylander har inte följt med läget i Sibbo men säger att det också varit flera korta elavbrott i Borgå.

– Om vi har ungefär 37 000 kunder så tror jag att det ett kort ögonblick var ett par tusen utan ström.

Mot kvällen har väderprognoserna lovat svagare vindar. Borgå Elnät misstänker ändå att flera anmälningar kommer att komma och därför fortsätter de att ha fler elmontörer i beredskap än vanligt.

En helt vanlig sommarstorm

På samma sätt som man på räddningsverket och Borgå Elnät konstaterar att situationen förblev lugnare än vad de förväntat sig, konstaterar man det samma nere vid Hammars Seo och Benitas Café.

Heidi Sirén jobbar på Benitas Café på Pellinge i Borgå.

Hon berättar att det på morgonen var lite kraftigare vindpustar, men att det nu har lugnat ner sig. Hon beskriver vädret som en helt vanlig sommarstorm.

– På måndagskvällen kunde vi se några båtar ute på vattnet, men i dag har det varit lugnt.

fyra förtöjningsbojar i havet
Bildtext På tisdagen minskade både båtarna och kunderna vid Hammars Seo.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Samma märkte de på Hammars Seo. Elin Gustafsson berättar att det ännu i går var massa folk som rörde sig med båt, men i dag har både båtarna och kunderna minskat på grund av vädret.

Nere vid Hammars Seo blåste det ordentligt på morgonen. Gustafsson säger att de inte förberedde sig på något extra sätt, men de tänkte på vad de ställde ut på terrassen och öppnade inte fönster eller parasoll.

– Vi tänkte nog att det skulle vara mycket värre än vad det blev, säger Elin Gustafsson.

Diskussion om artikeln