Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klockan tickar för Helenius och då fanns ingen tvekan om att gå jättefajten mot Anthony Joshua: ”Här föds drömmen om VM-titeln på nytt”

Robert Helenius intervjuas i New York.
Bildtext Robert Helenius säger att han litar på sin egen boxning i lördagens match mot Anthony Joshua.
Bild: Jari Kärkkäinen / Yle

Tio månader efter förlusten mot Deontay Wilder står Robert Helenius i en jättearena igen. Nu får han några uppladdningsdagar inför mötet med Anthony Joshua. ”När jag vinner så betyder det förhoppningsvis en VM-match”, säger han inför avfärden till London.

Som en blixt från klar himmel kom först medieuppgifter och sedan en definitiv bekräftelse: Robert Helenius går upp i ringen för att möta brittiske superstjärnan Anthony Joshua i London på lördag.

Det blir verkligen tvära kast för finländaren.

Efter en lång paus gick Helenius match mot oprövade Mika Mielonen förra helgen. En vecka senare kommer han att stå i en stor arena i London med boxningsvärldens blickar på sig.

– Den här matchen betyder allt. Här föds drömmen om VM-titeln på nytt, säger managern Markus Sundman till Yle.

Förra hösten blev Helenius knockad i New York av Deontay Wilder. Den tunga förlusten gjorde att Helenius föll i rang, men nu är finländaren på jakt efter mer. I lördagens match finns ingen titel i potten, men den ger ett välkommet skyltfönster.

– Jag har varit medveten om att det tar ett par år för att ta sig till en match om en VM-titel. Jag vet inte om jag har så mycket tid, så den här matchen kom lägligt, säger Helenius.

Hur påverkar den här matchen fortsättningen på karriären?

– När jag vinner så betyder det förhoppningsvis en VM-match.

Funderade en kvart

Yle träffade 39-åringen på Helsingfors-Vanda flygplats på tisdagen, innan han och teamet runt honom flög till London. På onsdag är det dags för presskonferens inför lördagens fajt.

Helenius boxas mot Wilder.
Bildtext Helenius senaste tuffa match är förlusten mot Deontay Wilder.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Uppladdningen till mötet med Joshua är diametralt motsatt jämfört med hur det såg ut inför Wilder-matchen.

– Då förberedde vi oss i ett år. Då hann jag fundera, nu kom allt plötsligt. Jag gissar att nervositeten slår till då vi är i London, säger Helenius.

Han berättar om minuterna på lördagen då han bestämde sig.

– Jag fick höra om det här efter matchen. Först tänkte jag ”nej”, sedan funderade jag i en kvart och bestämde att vi åker för att besegra honom.

Tuffa förhandlingar

Det råder ingen tvekan om att Helenius höjer svårighetsgraden oerhört mycket på en vecka. Anthony Joshua är en tungviktsboxare som har haft flera titelbälten.

Tanken var att Joshua skulle möta Dillian Whyte på lördag, men ett positivt dopningsprov satte stopp för det mötet.

– Det var tuffa förhandlingar, tiden var knapp och flera parter var involverade. Det gör det inte enklare, men vi är nöjda med slutresultatet, säger Sundman.

Han tror att han får en lätt motståndare, en gammal boxare som inte orkar mer. Han kommer att märka att det inte är så

Robert Helenius

Helenius säger att formen är god och att han är mentalt stark.

– Annars skulle jag inte ha åkt till England. Jag åker dit för att vinna.

Beskriv skillnaden mellan att möta Mika Mielonen och Anthony Joshua.

– En oerfaren Mika Mielonen ger ett överraskningsmoment. Han boxas inte med standardteknik. Men det är givet att det här blir tuffare. Jag har sparrat mot Joshua och han boxas likt en robot.

Du sa tidigare att du ska överraska Joshua. Hur?

– Genom att vinna matchen. Han tror att han får en lätt motståndare, en gammal boxare som inte orkar mer. Han kommer att märka att det inte är så.

Diskussion om artikeln