Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitiekanslern om Riikka Purras rasistiska skriverier: Moralisk bedömning på statsministerns bord

Riikka Purra sitter bakom sitt arbetsbord iklädd jeansjacka.
Bildtext Riikka Purra i sitt arbetsrum i Statsrådsborgen den 8 augusti.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Justitiekanslern har behandlat nio klagomål om finansminister Riikka Purra (Sannf). De leder inte till åtgärder från justitiekanslerns sida.

Justitiekanslersämbetet har under sommaren fått in 13 klagomål om finansministern, Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.

Klagomålen har gällt huruvida Purra är lämplig som minister och hennes gamla skriverier i gästboken på bloggen Scripta som har lyfts upp i offentligheten. En del av klagomålen krävde att justitiekanslern skulle utreda om Purra gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Justitiekanslern har nu tagit ställning till nio av klagomålen. De leder inte till åtgärder, rapporterar Yle Uutiset.

Enligt justitiekansler Tuomas Pöysti är det riksdagen som ska avgöra om en minister lämpar sig att vara minister.

”Det är rikdagens sak att ta ställning till verksamhet som påverkar ministrarnas förtroende och därmed till exempel vilken betydelse det har att minister Purra efter att hon blivit minister har uppgett att hon i tiden har skrivit kommentarer på sociala medier som hon själv har betecknat som dumma”, skriver justitiekanslern i sitt avgörande.

Justitiekanslern har inte utrett om Purra med sina skriverier kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Justitiekanslerns befogenheter sträcker sig inte till sådant som har hänt innan en person har utsetts till minister.

I Finlands grundlag står det att ministrar ska vara kända för sin redbarhet, det vill säga sin pålitlighet och hederlighet.

Justitiekanslern hänvisar till grundlagen och konstaterar att en bedömning av moral och samhällsfrågor i ett demokratiskt och parlamentariskt styrelseskick i första hand ska göras av den som riksdagen har valt till statsminister.

Inga åtgärder angående andra ministrar heller

Utöver de 13 klagomålen om Purra hade fyra klagomål lämnats in om näringsminister Wille Rydman (Sannf), fem om inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) och ett om utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio (Sannf).

Även de klagomålen ombad justitiekanslern utreda om ministrarna var lämpade samt om de eventuellt har gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

Klagomålen har inte lett till åtgärder, konstaterar justitiekansler Tuomas Pöysti i beslut som fattades den 13 juli.

Justitiekanslern har tidigare konstaterat att inte heller klagomål om minister Wilhelm Junnila ledde till åtgärder.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Oikeuskansleri ratkaisi kantelut Riikka Purran rasistisista kirjoituksista: ”Moraalinen arviointi kuuluu pääministerille” av Päivi Happonen. Översättningen är gjord av Sara Torvalds.