Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormen Sylvia drar över Finland – hundratals uppdrag för räddningsverken runtom i landet

Just nu blåser stormvindar på Finska viken och i de södra delarna av Bottenhavet. Så här såg det ut vid ön Bengtskär utanför Kimitoön tidigare under dagen. - Spela upp på Arenan

Räddningsverken i Finland har under tisdagen haft fullt upp med uppdrag kopplade till stormen Sylvia. Under tisdagskvällen blåste stormvindar både till havs och på land.

Stormen som nu drar över Finland har fått namnet Sylvia, uppger Meteorologiska institutet. I det övriga Norden heter ovädret Hans.

Yles meteorolog Laura Tuomola konstaterar att det är de kraftiga vindbyarna som gjort att stormen fått ett namn.

På Finska viken och i de södra delarna av Bottenhavet blåser det just nu stormvindar, säger jourhavande meteorolog Nina Karusto till STT.

Vindar på över 21 m/s klassas som storm. Kraftigast har det blåst vid ön Russarö i Hangö, där det uppmättes vindar på 23,5 m/s.

Aallot kuohuvat Kaivopuiston rannan kiviportaille.
Bildtext Så här såg det ut vid Brunnsparken i Helsingfors på tisdagen den 8 augusti.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Också på landsområden har det blåst stormvindar. I Noux i Esbo har man uppmätt vindar på 22 m/s. På Björneborgs flygplats har vindhastigheten varit till och med 23 m/s.

De kraftigaste vindarna har blåst i landets västra och sydligaste delar. Enligt Karusto börjar vindarna så småningom avta under kvällen.

Hundratals uppdrag för räddningsverken i Finland

Räddningsverken runtom i landet har till följd av stormen haft fullt upp med räddningsuppdrag.

Egentliga Finlands räddningsverk hade på tisdag eftermiddag haft över 200 uppdrag med koppling till stormen. Uppdragen har bland annat handlat om träd som fallit på vägar och byggnader.

I västra Nyland har stormen orsakat flera elavbrott, fällt träd och fått båtar att slita sig. Räddningsverket i västra och mellersta Nyland hade fram till klockan 15 haft över 180 utryckningar på grund av stormen.

Bruten silverpil i Stallörsparken i Ekenäs med avspärrning i rött och gult framför.
Bildtext En silverpil bröts av i Stallörsparken i Ekenäs till följd av de kraftiga vindarna.
Bild: Yle

Räddningstjänsterna i Österbotten har fått in flera larm under tisdagseftermiddagen till följd av de kraftiga vindbyarna. Träd som har fallit över elledningar har även osakat en del elavbrott.

Helsingfors räddningsverk hade vid klockan 9 på tisdag ryckt ut på ett tjugotal skadeförebyggande uppdrag. Natten mellan måndag och söndag var lugn, men nu har man höjt beredskapen.

Räddningsverket i östra Nyland berättade på tisdagseftermiddagen att det totalt har fallit 26 träd i till följd av de kraftiga vindarna. Hundratals hushåll har även drabbats av elavbrott.

Iso puu kaatui Turun keskustassa aidan päälle.
Bildtext Många uppdrag som räddningsverken har tagit itu med under dagen har handlat om omkullfallna träd.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Elavbrott har mestadels drabbat landets södra och västra delar. Tidigare under dagen har nästan 50 000 hushåll varit utan el.

Nödcentralsverket meddelade på tisdag morgon att det var rusning i nödnumret till följd av larm kopplade till ovädret och uppmanade människor att ringa 112 endast om liv eller hälsa är i fara, eller om det finns risk för omfattande materiella skador. Vid klockan 14 var rusningen över.