Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här öppnar häcklöftet Finlands medaljkonto i U20-EM – Rasmus Vehmaa tog silver på rekordtid

Uppdaterad 08.08.2023 20:34.
Rasmus Vehmaa tog silver på 110 meter häck i U20-EM - Spela upp på Arenan

Medaljförväntningarna hade höjts rejält fram till finalen. Och väl där såg Rasmus Vehmaa till att ta ett silver i U20-EM.

Finalen på 110 meter häck gav en första finländsk medalj i veckans U20-EM i friidrott.

Häcklöftet Rasmus Vehmaa följde upp stark löpning i försöken och semifinalen med att springa nytt rekord i tisdagens final. Vehmaa noterades för nytt finskt rekord i 20-årsklassen då han säkrade sitt silver.

– Jag kommer inte ihåg speciellt mycket av finalen, men starten var bra. Den har vi fått fason på under sommaren. Jag touchade sjätte häcken och då bromsades farten. Jag försökte få tillbaka rytmen, men gick i en häck till, säger Vehmaa i friidrottsförbundets pressmeddelande.

18-årige Vehmaa sprang på 13,23 i israeliska Jerusalem och blev bara besegrad av österrikaren Enzo Diessl. Diessl vann tävlingen på tiden 13,12.

Vehmaa putsade sitt eget rekord med sju hundradelar. Hans förra rekordtid kom i juli under en landskamp i Oslo.

– Det här var tredje loppet på ett par dagar. Som tur fick jag med mig en medalj, säger Vehmaa.

Högklassig längdfinal

Tvillingbrorsan Kasperi Vehmaa slutade i sin tur fyra i längdfinalen. Vehmaa hoppade 7,84 i en riktigt högklassig tävling.

Italienaren Mattia Furlani fick upp hela 8,23 i finalen och tog guld. Även bulgariske silvermedaljören Bozhidar Saraboyukov var över åtta meter då han förlorade med en centimeter till Furlani.

– En fjärdeplats är helt okej. Finalen var precis så tufft som jag hade tänkt mig. Det krävdes nästan åtta meter för en medalj och jag fick inte till det där riktiga panghoppet, säger Vehmaa.

Diskussion om artikeln