Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tudelad tisdag för HJK:s damer: Laget tappade närkontakten i guldstriden – klubben gör unik miljonsatsning på damfotbollen

Aino Kröger och Joanna Tynnilä i ligamatch 2023.
Bildtext Aino Krögers KuPS såg till att utöka serieledningen. Nu är avståndet ner till Joanna Tynniläs HJK nio poäng.
Bild: Lehtikuva

HJK:s satsning på damlaget blir unik i Fotbollsfinland. Helsingforsklubbens mål är att damspelare ska kunna vara fotbollsproffs i Finland.

I kvällens enda match i den Nationella ligan hade tabelltrean HJK chansen att kapa avståndet till ligaledaren KuPS. En hemmaseger i toppmötet skulle ge HJK närkontakt.

I stället ställde KuPS ner skåpet och vann klart i Tölö med 4–0. Efter en halvtimme ledde gästerna med 3–0 (två av målen från Aino Kröger), alla poäng åkte till Kuopio och nu är HJK nio poäng efter KuPS.

På kort sikt var resultatet alltså riktigt tungt för HJK i årets guldkamp.

På längre sikt var tisdagen ändå en fullträff för Helsingforsklubben.

HJK meddelade att man gör en miljonsatsning på damlaget för att utveckla elitverksamheten både sportsligt och ekonomiskt, med målet att förbättra spelarnas möjligheter att fokusera på fotbollen. Samtidigt kommer damlaget också att fungera som ett eget aktiebolag, på samma sätt som herrlaget.

Anu Abaud och Sammeli Sammalkorpi på Tölö fotbollsstadion.
Bildtext Anu Abaud är ny styrelseordförande för aktiebolaget hos HJK:s damer. Sammeli Sammalkorpi har investerat i satsningen.
Bild: Hans-Peter Dhuy / Yle

Bakom satsningen står en rad investerare med Sammeli Sammalkorpi och Mariet Louhento i spetsen. Bland investerarna nämner HJK också herrlandslagets Robin Lod och HJK:s ordförande Olli-Pekka Lyytikäinen.

– Här finns kommersiella möjligheter. Damfotbollens framfart internationellt är rejäl. Å andra sidan finns också en chans att konkret göra ett jobb för jämställdhet i fotbollen, säger Sammalkorpi till Yle.

Vill sprida erfarenheterna

I en femårsplan framgår det att damlagets aktiebolag ska ha en märkbar omsättning då och en verksamhet som är lönsam.

Sammalkorpi säger att det är helt nödvändigt att grunda ett aktiebolag.

– Europeiska storklubbar har förstått att det också är möjligt att göra ekonomi av damfotbollen. Den här potentialen har inte utnyttjats i Finland.

Frågan är om HJK:s beslut blir en banbrytare i finsk damfotboll.

Mariet Louhento är ordförande i Nationella ligans styrelse och arbetat för damfotbollens utveckling i Bollförbundets styrelse. Enligt henne är målet att dela erfarenheter från HJK:s satsning till hela ligan.

– Ligan blir bättre då klubbarna utvecklas.

Diskussion om artikeln