Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två sprudlande glada VM-friidrottare i genrepet – Eveliina Määttänen och Lotta Harala imponerade på Ratina: ”Lite mållös – kan gå hur fort som helst i VM”

Eveliina Määttänen spurtar till utmärkt tid i GP-tävlingen i Tammerfors - Spela upp på Arenan

Blåsigt och småkyligt? Alldeles utmärkta förhållanden att VM-genrepa i, om man frågar Eveliina Määttänen och Lotta Harala. De två gnistrade mest då den inhemska GP-friidrotten avslutades i Tammerfors.

Tider under två minuter är ingen vardagsmat för finländska damlöpare på 800 meter.

Under den blåsiga och småkyliga GP-kvällen i Tammerfors fick Eveliina Määttänen ett alldeles utmärkt formbesked inför friidrotts-VM då hon noterade den tredje finska tiden någonsin under två minuter.

Två av tiderna har Määttänen stått för – dels det personliga rekordet på 1.59,96 från Paavo Nurmi Games i juni, dels kvällens 1.59,99 på Ratina i Tammerfors.

– Det här ger så otroligt mycket självförtroende, säger Määttänen i Yles tv-sändning.

Att jag kunde löpa den här tiden från täten är riktigt bra i de här förhållandena. Jag är lite mållös

Eveliina Määttänen

I ett högklassigt lopp knäckte Määttänen flera internationella gäster och finska rekorddamen Sara Lappalainen. För en dryg vecka sedan tog Lappalainen hem guldet på FM, men i Tammerfors blev hon sjua.

– Tävlingen gick verkligen inte som planerat taktiskt. Jag var tvungen att sätta tempot då haren klev av, men det var bara att köra på. Att jag kunde löpa den här tiden från täten är riktigt bra i de här förhållandena. Jag är lite mållös, säger Määttänen.

Försöken på 800 meter avgörs den 23 augusti under förmiddagspasset.

– Det kan gå hur fort som helst i VM. Jag är i strålande form.

Med andra ord är frågan om Määttänen kan få en farthållning i VM som tar henne ner mot Lappalainens finska rekord på 1.59,41 från OS i Tokyo för två år sedan.

Sommarens första seger för Harala

En annan VM-friidrottare som visade fin form var Lotta Harala. Då Reetta Hurske tappade rytmen och föll tillbaka sprang Harala urstarkt på den avslutande grenen 100 meter häck.

Tiden 12,88 var inte statistikduglig på grund av lite för hård medvind (+2,2 m/s), men Harala knäckte flera 12,70-löpare på hemmaplan och har en VM-semifinal på gaffeln i Budapest om hon springer lika bra där.

– Det känns otroligt bra. Jag har aldrig vunnit här på Ratina, och jag tänkte att det kanske är dags i dag. Jag visste att dagsformen var bra. Jag bara blundade och öste på, säger Harala.

Imponerande VM-genrep av Lotta Harala - Spela upp på Arenan

– Och här kom dessutom säsongens första seger. Då vi stod i blocken var det motvind och jag försökte tänka att jag är stark. Sedan vände tydligen vinden.

Harala har löpt karriärens sju bästa tider i sommar och sänkt sitt rekord till 12,85.

– Det blir väldigt kul att åka till VM, säger en Harala som inte kunde sluta le.

Hurske har satt finskt rekord på korta häcken i sommar, men i hemmatävlingen var hon chanslös och landade på 13,14.

– Jag är inte alls nöjd. Den här typen av usla prestationer vill jag inte bjuda på i VM.

Här hittar du alla resultat från GP-tävlingen i Tammerfors!

Diskussion om artikeln