Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inflationen i Kina slog om till deflation – landets sjunkande export kan påverka oss i Europa

En pittoresk strand i kinesiska Qingdao. I bakgrunden syns nybyggen.
Bildtext Qingdao är en attraktiv stad i Kina, både vad gäller läget vid havet och dess industri. Den hastiga urbaniseringen till staden kan dock få sig en paus nu.
Bild: Yong Nian Gui

I världens näst största ekonomi Kina har man i dag publicerat siffrorna för konsumentpriserna under juli. På årsnivå sjönk konsumentprisindexet med 0,3 procent.

I Kina siktar centralbanken på en inflationstakt på tre procent. Dagens notering, en inflationstakt på -0,3 procent på årsnivå uppmätt för juli månad, är ett nederlag för landets ekonomi som just nu står inför en avsvalnande export och bostadsmarknad.

Deflation kan bland annat leda till att handeln bromsar in ytterligare då man börjar förvänta sig att priserna sjunker. Det leder i sin tur till en svagare tillväxt i ekonomin som helhet.

De senaste 20 åren har landets ekonomi upplevt deflation i 2009 och strax efter att coronapandemin började.

Sedan augusti 2022 har inflationen sjunkit från 2,5 procent till -0,3 procent.
Bildtext Sedan augusti 2022 har inflationen sjunkit från 2,5 procent till -0,3 procent.

Speciellt producentprisindexet, ett index som mäter priset på varor och tjänster som produceras för andra företag, sjönk med 4,4 procent på årsnivå.

Enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson bidrar det till att dämpa inflationen i Europa.

– Man märker av det redan nu, priserna på många råvaror har dämpats det senaste året, och med en fortsatt dämpad utveckling leder det till att den typen av effekter består, säger Isaksson till Sveriges Radio.

Samtidigt har man noterat ett fall i exportvolymerna från Kina. På årsnivå föll exporten med 14,5 procent i juli, vilket hör ihop med trycket för fabrikerna att sänka sina priser.

Exportvolymerna från Kina är säsongsbetonade och varierar mycket. Volymen upplever ändå tydligt en nedåtgående trend.

Exporten i Kina är säsongsbetonad, men följer just nu en nedåtgående trend.

Övriga källor: AFP, CNN