Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

27-åring dog under upploppen i Marseille juli – fem poliser har tagits in för förhör

Poliser på en gata där butiksfönster krossats.
Bildtext Kravallpoliser i Marseille under upploppen tidigare i sommar. Poliserna på bilden är inte de som tagits in för förhör.
Bild: Sebastien Nogier / EPA

27-åringen hittades död en natt i början av juli och antogs först ha fått en hjärtattack. Men obduktionsresultatet avslöjade att han troligen träffats av polisens gummikulor.

Natten mellan första och andra juli färdades den 27-åriga mannen med skoter genom centrala Marseille i sydöstra Frankrike.

Samtidigt pågick en av de protester som svepte över Frankrike i sommar efter att en tonåring skjutits till döds i samband med en trafikkontroll i Paris i juni.

Mannen hittades på gatan och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Nu anser den ansvariga undersökningsdomaren att mannen troligen dog av att ha träffats av polisens gummikulor. Vid obduktionen hittades blåmärken och inre skador som stämmer överens med sådana som orsakats av de icke-dödliga projektilvapen som används av franska polisen.

Fem poliser togs in för förhör under tisdagen, av dem hade två släppts tisdag kväll.

Den myndighet som undersöker polisövergrepp har inlett 31 undersökningar över polisers agerande under upploppen. I Marseille sitter sedan tidigare en polis i undersökningshäkte misstänkt för att ha skjutit en 22-åring i huvudet med en likadan gummikula. 22-åringen är tvungen att få en del av skallbenet bortopererat.

Källor: STT, AFP, Le Monde