Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Räv som fastnat i en plastflaska klarade sig i flera dagar utan mat och vatten – räddningsoperation lyckades befria räven

Uppdaterad 09.08.2023 11:36.
En räv som fastnat med huvudet i en plastburk. Räven är inne i en bur.
Bildtext Räven som fick namnet Emil i Lönneberga räddades och plastburken togs bort.
Bild: Suvi Sirkiä / TESY

En räv som fastnat i en plastflaska har blivit räddad i Åbo efter flera dagars sökoperation. På tisdagskvällen lyckades man slutligen befria räven från plastburken.

Under helgen observerades en räv som strövade omkring i Åbo med en plastflaska runt halsen. Räven sågs kring Artukais och Pansio och många var oroliga för djurets hälsa i och med att plastflaskan hindrade räven från att dricka eller äta. Flera frivilliga inledde därför en sökoperation för att hjälpa räven.

Åbos djurskyddsförening meddelar om räddningsoperationen på Facebook. Enligt föreningen hade de lyckats isolera räven under en gammal byggnad på tisdagskvällen vartefter deras djurräddningsteam fångat räven med hjälp av ett lakan.

Djurskyddsföreningen: Skräpa inte i naturen

Efter räddningsoperationen fördes räven till veterinären, där plastburken togs bort och rävens mående kontrollerades. Räven var uttorkad och klen, eftersom den inte ätit. Räven var dock tillräckligt välmående för att släppas ut i naturen igen.

Enligt veterinären är det ett bättre alternativ att släppa en vuxen räv ut i naturen än att hålla kvar den under uppsyn hos veterinären. Rävar kan bli mycket stressade av situationer där de hålls fångna.

Räv i en bur efter att ha räddats av Åbo djurskyddsförening. Räven tittar mot kameran.
Bildtext Räven släpptes fri i naturen efter att plastburken togs bort.
Bild: Suvi Sirkiä / Åbo djurskyddsförening

Åbo djurskyddsförening misstänker att räven haft plastburken över huvudet i minst fem dygn. Efter räddningsoperationen släpptes räven tillbaka till sitt område. På området känner man till tre unga rävar som rör sig tillsammans.

Åbo djurskyddsförening påminner allmänheten om att inte skräpa i naturen.

Turun Sanomat rapporterade om räven i måndags.

Diskussion om artikeln