Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Personal- och köläget ser bra ut på huvudstadsregionens eftisar – trots rekordstor efterfrågan

Ytterläder händer på knaggar i en skolkorridor.
Bildtext Toppår inom eftisverksamheten i Helsingfors, på övriga håll i huvudstadsregionen är situationen oförändrad.
Bild: Yle/ Linnéa Caloander

Personalläget på huvudstadsregionens eftisar ser lovande ut inför hösten. Folkhälsan som är den största aktören har lyckats med rekryteringen.

I våras meddelade Helsingfors stad att rekordmånga, totalt 9 300 finsk- och svenskspråkiga, barn ansöker om en plats i eftermiddagsverksamheten nästa läsår.

Också inom den svenskspråkiga eftisverksamheten har ansökningarna haglat in.

I Helsingfors ser årets ansökningsmängd ut att höra till det Niclas Grönholm kallar toppåren. Grönholm är direktör för svenska servicehelheten inom fostrans- och utbildningssektorn vid Helsingfors stad.

– I fjol hade vi tusen ansökningar och i år uppnår vi minst lika många, säger han.

Alla som hittills har ansökt om en eftisplats och uppfyller alla kriterier får en plats i sitt närområde. I våras meddelade Helsingfors stad att om barnet inte får plats på det eftis man sökt till, erbjuds en annan plats i samma område. Än så länge finns inga sådana fall på den svenska sidan.

– Situationen lever, vi behandlar fortfarande försenade ansökningar och så finns det familjer som flyttar till Helsingfors. Men vi räknar med att största delen får plats i sin närskola också i fortsättningen, säger Grönholm.

En man står framför en spegel och några andra människor. Han ser till höger. Han har på sig en kostym och ser allvarlig ut.
Bildtext Niclas Grönholm säger att situationen lever, men har inte hört om fall där verksamheten inte kommer igång.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Antalet arrangörer är lika många som tidigare, omkring tio stycken. De två största är Folkhälsan och Barnavårdsföreningen.

– Jag har inte hört om fall där eftermiddagsverksamheten inte kommer igång som den ska, säger han och fortsätter: Vi hoppas att arrangörerna har lyckats rekrytera personal till alla ställen och kan ta emot barn som har ansökt om en plats för sent.

I Vanda inleds verksamheten som planerat

I Vanda har antalet ansökningar varit ungefär lika stort som i fjol – 123 mot 125 förra året. De nya eftiseleverna har varit ungefär lika många på den svenska sidan de senaste åren.

– Alla som har ansökt om en eftisplats har fått en plats vid sitt förstahandsval, säger Sofia Åberg, informatör vid serviceområdet för fostran och lärande vid Vanda stad.

Också antalet arrangörer är lika många som året innan. Enligt de uppgifter Åberg har kan alla arrangörer dra igång verksamheten som planerat.

– Allt verkar nog vara som det ska, säger hon.

En hall med skor på golvet och jackar på krokar längs med väggen.
Bildtext Även i Vanda har alla som ansökt om eftisplats fått en.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Folkhälsans kampanj lyckades

Folkhälsan är en av de största eftisarrangörerna i huvudstadsregionen. Både Helsingfors och Vanda köper in deras tjänster. Personalläget hos Folkhälsan är bra i år, säger Helena Pulkkinen, enhetschef för eftermiddagsverksamheten i huvudstadsregionen vid Folkhälsan.

– Vi startade en lyckad rekryteringskampanj i våras och under den har vi funnit den personal vi önskade hitta, säger Pulkkinen.

Hon tror att den goda situationen som råder just nu kan bero på att det är många studerande inom socialbranschen som söker deltidsarbete vid sidan av studierna och att Folkhälsan har en fördel eftersom de är bra på att skräddarsy enligt livssituation.

Kampanjen har varit ganska synlig på exempelvis sociala medier. Ett medvetet beslut, säger Pulkkinen, men det är inget ovanligt eller speciellt för just den här sommaren.

– Vi har satsat mycket på annonsering och synlighet i år, men vi rekryterar nog varje vår inför följande skolår, säger hon.

Situationen i Esbo oförändrad

I Esbo är antalet ansökningar ungefär lika stort som tidigare år och alla som har ansökt om eftisplats inom ansökningstiden, alltså före midsommar, har fått plats från och med skolstart. Det svarar Ida Stolt-Haglund, utvecklingschef inom svenska bildningstjänster vid Esbo stad, i ett e-postmeddelande.

Ida Stolt-Haglund
Bildtext Enligt Ida Stolt-Haglund har alla som ansökte om en eftisplats i Esbo fått en.
Bild: Erik Sandström / Yle

Också de som lämnade in sin ansökan för sent kommer att få plats – men från och med början av september.

Antalet eftisarrangörer är också detsamma som tidigare. Tre utomstående arrangörer driver eftermiddagsverksamhet i totalt sex svenska skolor, och staden svarar själv för eftisverksamheten i ytterligare fyra skolor.

”Personalsituationen i stadens egna eftisar är bra, rekryteringen har inte varit särskilt utmanande i år då vi har ett flertal eftisledare som fortsätter jobba hos oss. Många av dem jobbar också som skolgångshandledare”, skriver Stolt-Haglund.

I fjol höstas uppstod problem med eftermiddagsverksamheten vid ett par skolor i Esbo då Pilke päiväkodit, som skulle ta över verksamheten, inte klarade av att leverera enligt förväntningarna. Bland annat fick personal vid Mattliden rycka in som eftisledare.

I år är läget bättre, skriver Stolt-Haglund.

”Serviceproducenterna sköter själva sin rekrytering. Enligt de uppgifter vi har idag har serviceproducenterna personal så att de kan inleda sin verksamhet på torsdag.”

Diskussion om artikeln