Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bilister smet undan polisen i Hangö och Karis – många uppdrag under veckoslutet

På söndag natt (6.8) i Hangö mötte en polis på motorcykel en förare som körde mot enkelriktat. När polisen bad föraren stanna smet hen. Polisen fick fast föraren och misstänker hen för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och tredska mot polisen.

Också i Karis rymde en bilförare från polisen istället för att ge alkotest. Polisen hittade senare smitaren i Ekenäs, efter att hen krockat. Alkomätaren visade att personen körde berusad.

På fredagen (4.8) körde en förare 119 km/h på Hangövägen i Karis. Hastighetsbegränsningen där är 80 km/h.

Relaterat

Plankorsningsolycka i Jakobstad utreds som äventyrande av trafiksäkerheten

Föraren i den personbil som krockade med ett tåg i en plankorsning i Jakobstad i tisdags misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten.

Det 500 meter långa godståget lastat med stockar var på väg till fabriksområdet på Alholmen. I plankorsningen mellan Alholmsvägen och Korsgrundsvägen krockade tåget med en personbil. Bilen släpades efter tåget i ungefär 150 meter, men föraren skadades ändå bara lindrigt.

Polisen på Österbottens polisinrättning meddelar att föraren i personbilen körde framför tåget i en korsning med stopmärke. Föraren var alltså skyldig att stanna.

Straffet för äventyrande av trafiksäkerheten böter.

Man sprang omkring ute bland flygplan på Helsingfors-Vanda

En man i 40-årsåldern trängde sig olovligt ut på färdområdet vid Helsingfors-Vanda flygplats vid åttatiden i morse. Han söndrade minst två dörrar för att komma ut ur terminalbyggnaden.

Mannen sprang omkring bland flygplan i några minuter innan flygplatsens säkerhetspersonal grep honom och överlät honom till polisen.

Mannen uppgav i förhör att han ville ut på banorna i färdområdet. Polisen konstaterar att det rör sig om ett infall i stunden.

Jourhavande utredningsledare, kriminalkommissarie Rauno Jämsä säger att han inte minns något liknande fall.

Mannen misstänks för skadegörelse och grovt äventyrande av trafiksäkerheten, uppger Yle Uutiset.

Gravljus och blommor på en refug efter en allvarlig trafikolycka, med trafik i bakgrunden.

Domen för dödskrocken i Borgå: Tre års ovillkorligt fängelse för föraren

Den unga mannen körde ihjäl två och skadade åtta.

Ulrikasborgsmordet: Mannen kan inte åtalas för mordförsök eftersom han redan fått böter för samma brott

Den man som misstänks ha mördat sin fru i Ulrikasborg i Helsingfors i december 2022 kan inte åtalas för mordförsök på sin familj året innan.

I samband med mordutredningen misstänkte polisen att han ska ha försökt mörda sin familj när han körde sin bil i vattnet i närheten av Salutorget i Helsingfors 2021. Förutom mannen fanns fem andra personer i bilen.

Då dömdes han enbart för äventyrande av trafiksäkerheten till böter.

Åklagaren yrkade i Högsta domstolen att bötesstraffet ska rivas upp. Åklagaren ansåg att det var fråga om försök till brott mot liv, eftersom nya omständigheter har framkommit.

Enligt åklagaren borde händelserna vid Salutorget ha behandlats i rätten som ett brottmål. Men Högsta domstolen ansåg att det inte var sannolikt att mannen skulle ha dömts för försök till brott mot liv i stället för eller vid sidan av äventyrande av trafiksäkerheten – trots de nya omständigheterna.

Fyrhjuling.

Fyrhjuling krockade med fotgängare i Pojo – försvann från platsen

Polisen efterlyser chauffören och ögonvittnen.

En person häktad efter vild biljakt i Vasa

Södra Österbottens tingsrätt har på sannolika skäl häktat en person misstänkt för grov utpressning, grovt frihetsberövande, misshandel och olaga hot. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

De misstänkta gärningarna har kopplingar till det grova äventyrande av trafiksäkerheten som inträffade i Vasa centrum föregående vecka. En personbilsförare förorsakade då flera farosituationer, där det allvarligaste var att bilen körde rakt igenom en daghemsgård och sedan genom ett staket ut på Rådhusgatan.

Den misstänkte nekar till brott. Åtal i ärendet skall väckas senast den 23 oktober. Behandlingen sker vid Österbottens tingsrätt. Polisen skriver i sitt pressmeddelande att man i det här skedet inte ger någon mer information i ärendet.