Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sirkkala skola är tillbaka i centrum – så här ser det ut i de nya och renoverade skolhusen

Sirkkala skola får börja höstterminen i nyrenoverade och nybyggda lokaler - Spela upp på Arenan

Efter några år i Kärsämäki är Sirkkala skola nu tillbaka på Sirkkalagatan i nybyggda samt nyrenoverade lokaler.

– Äntligen är vi här igen efter en lång kamp, säger rektor Elise Kurtén när hon visar upp de nya lokalerna dagen innan höstterminen drar igång.

Det har hänt en hel del på området sedan skolverksamheten tillfälligt flyttade bort för några år sedan. De gamla skolbyggnaderna Roten och Lustgården, där femte- och sjätteklassarna håller till har totalrenoverats och målats om. Också byggnaden på Österlånggatan, där elevvården till exempel håller till, har renoverats.

Sirkkala skola innergård
Bildtext De gamla trähusen på skolgården har grundrenoverats i samråd med Museiverket.
Bild: Arash Matin / Yle

Renoveringen har gjorts i samarbete med Museiverket för att bevara det historiska värdet, och i ett av klassrummen har man bland annat skrapat fram en gammal takmålning.

– Också våra gamla byggnader är nu vackra och ljusa, samtidigt som man har haft en stor vördnad för det gamla, säger Kurtén.

Barnen från tredje klass och uppåt har inga pulpeter, utan istället finns det bord och stolar som är lätta att flytta runt för att göra det lättare att ha till exempel grupparbeten. Kurtén hoppas att det här också ska inspirera lärarna att använda sig av de möjligheter som det här medför med tanke på pedagogiken.

– Flexibilitet är dagens melodi, säger Kurtén.

I klassrummen för ettor och tvåor kör man på en lite mer traditionell linje med pulpeter i rader enligt lärarnas önskemål. Anledningen är att det på så sätt blir lättare för de yngre eleverna att bland annat hålla koll på var de har sina saker.

ett klassrum i sirkkala skola
Bildtext Ett klassrum i byggnaden Roten. Eleverna får förvara sina saker i de vita skåpen i mitten av klassrummet, istället för i pulpeter.
Bild: Arash Matin / Yle
Klassrum i nya Sirkkala skola
Bildtext Ett klassrum i det nybyggda skolhuset, som fortfarande saknar namn. Väggarna i det här klassrummet går att skjuta undan, vilket gör det möjligt att ändra storleken på rummet enligt behov.
Bild: Arash Matin / Yle

”Det ser ut som ett lågstadium”

När man kommer in på skolgården är det svårt att missa det nya skolhuset som tornar upp sig. Nybygget är fyra våningar högt och gjort av tegel. Det nya skolhuset har sammanfogats med byggnaden Pomona, som byggdes i början av 2000-talet.

Både på byggnadens fasad och inne i skolan kan man se elevernas avtryck i form av konst. Det är konstnären Maikki Rantala som har sammanställt och förstorat elevernas egna bilder, som nu pryder skolhuset.

– Barnen har för något år sedan fått titta på tegelmästartecken och sedan själva fått rita sina egna tecken, som Maikki Rantala har förstorat. Barnen kommer hitta sina egna kattsvansar och monsteröron på väggarna. Det är härligt - det ser ut som ett lågstadium, säger Kurtén.

Skolan är täckt av konst som eleverna bidragit med
Bildtext Här kan man se några av de teckningar som barnen har ritat och som nu finns avbildade på skolhuset.
Bild: Arash Matin / Yle

I och med flytten tillbaka till centrum har Sirkkala skola nu fått tillbaka sina specialsalar, som man har saknat i Kärsämäki. Gymnastiksalen har renoverats, och det finns nya rum både för teknisk- och textilslöjd. Förutom en musiksal så finns det dessutom ett så kallat bandrum där eleverna får spela instrument.

Ett rum med musikinstrument.
Bildtext I det så kallade bandrummet finns det bland annat elgitarrer, förstärkare och trummor.
Bild: Arash Matin / Yle
Slöjdrum
Bildtext I slöjdsalen saknas det fortfarande en del maskiner.
Bild: Arash Matin / Yle

Det som också finns i de nya lokalerna, och som saknades tidigare, är de lugna rummen, berättar Kurtén. Till exempel med hjälp av textilmattor och möblemang som inte ser ut som ett vanligt klassrum finns det möjligheter att tillgodose olika elevers behov.

– Det är det bästa med de här lokalerna, mångfalden. Vi har ju också en stor mångfald bland våra elever, till exempel när det gäller specialbehov, och det finns förutsättningar att ge dem det de behöver, säger Kurtén.

Plats för fler elever i framtiden

Antalet svenskspråkiga elever i Åbo ser ut att öka de närmaste åren, och det nya och rymliga skolhuset innebär att Sirkkala skola kommer att kunna ta emot fler elever.

– Vi har absolut de fysiska ramarna för att växa här, och vi har just nu utrymme både utomhus och inomhus, säger Kurtén.

I och med att den nya skolbyggnaden är större än den tidigare, så har många befarat att skolgården ska krympa. Kurtén betonar ändå att det finns mycket att göra ute på gården. Bland annat finns det en ny klättervägg och en liten amfiteater.

Diskussion om artikeln