Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs stad utreder parkeringsbehov: “Det finns inga snabba lösningar”

Ett torg med bilar.
Bildtext På Rådhustorget i Ekenäs fösvinner många parkeringsplatser då det är torgförsäljning.
Bild: Emma Reijonen / Yle

I Ekenäs centrum ökar trafiken under sommaren och parkeringsplatserna räcker inte till. Raseborgs stad ska troligtvis nästa år utreda behoven av parkering i Ekenäs.

Under sommaren är det alltid mycket rörelse i Ekenäs centrum. Den här sommaren har det varit extra mycket trafik eftersom konstmuseet Chappe öppnades i april.

– Det ser man i hela staden. Det är mycket mera liv och rörelse, säger Thomas Ahlström som bor i Gamla stan.

Raseborgs stadsarkitekt Johanna Backas är tacksam över att trafiken har flutit på överraskande bra, trots Chappes popularitet.

– Visst har det märkts att det har varit mycket trafik, men kanske mindre kaotiskt än vad jag var rädd för, säger Backas.

Porträtt av JOhanna Backas. Hon står på en bygga med huvudet på sne och ser rakt in i kameran. I bakgrunden motorbåtar som har förtöjt vid bryggan.
Bildtext Raseborgs stadsarkitekt tycker det är utmanande att ordna parkeringsplatser i Ekenäs då staden är så trång.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Under planeringen av Chappe gjordes det inte en grundlig utredning av parkeringsbehoven i centrumområdet. Besökarna som kommer med bil anvisas att parkera på marknadsplanen, vilket är samma system som används under andra stora evenemang i Ekenäs.

Johanna Backas tycker det är en bra sak om besökare annars också skulle parkera lite längre bort från centrum och se andra delar av Ekenäs.

– Det livar upp staden om vi också har promenerare på andra gator än bara där vid stranden, säger Backas.

”Det finns inga snabba lösningar”

Efter att Västvallen blev enkelriktad förra sommaren har trafiken ökat avsevärt i Gamla stan, inte bara under sommaren, utan under hela året.

– Det är många som kör längs med Västvallen, så ska de tillbaka och måste köra på de här smala gatorna, säger Thomas Ahlström.

För att undvika onödig trafik och gropiga sandvägar tycker han att man borde till viss del begränsa genomfarten i Gamla stan. Ahlström tycker att de som bor och jobbar där borde i första hand ha rätt att parkera och köra igenom Gamla stan.

En man står i en trädgård.
Bildtext Thomas Ahlström bor på Stora kyrkogatan i Gamla stan. Han tycker att man skulle begränsa genomfarten i Gamla stan för att undvika onödig trafik.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

– Man ska inte begränsa det alltför mycket, men kanske göra det vettigare med mer enkelriktade gator och sådant, säger Ahlström.

Staden har testat att ha enkelriktad trafik i Gamla stan, men Johanna Backas menar att det är väldigt utmanande eftersom det är en sak som väcker mycket åsikter.

– Det är tudelat och mycket åsikter. Det finns inga snabba lösningar, säger Backas.

När det gäller parkeringsplatser i Gamla stan tycker Thomas Ahlström att turisterna borde ha en plats där de kan parkera precis utanför området.

– Det är synd om turisterna försvinner härifrån på grund av att det inte finns parkeringsplatser, säger han.

En port med en parkeringsförbud skylt.
Bildtext Det kan bli trångt i Gamla stan då folk lämnar sina bilar på de smala gatorna.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Johanna Backas anser att det är väldigt utmanande att hitta en lämplig plats för bilar, eftersom det är väldigt trångt i Ekenäs centrum.

– Det är väldigt dyrt att börja bygga underjordiska parkeringshallar och dessutom har vi mycket grundvatten i Raseborg, så det är kanske inte en lösning, säger hon.

En annan möjlig lösning som har diskuterats är parkeringsövervakning under sommaren.

Raseborgs stad utreder parkeringen i Karis – Ekenäs nästa?

Detaljplanen för Karis centrum håller för tillfället på att planeras. Under processen har det uppkommit olika behov i staden, särskilt gällande parkering.

Det resulterade i att Raseborgs stad satte igång ett konsultarbete för att utreda hur man kan utveckla bland annat parkeringen i Karis centrum.

Raseborgs stad planerar att göra en motsvarande utredning i Ekenäs nästa år. Utredningsmodellen modifieras så att den lämpar sig för behoven av parkering i Ekenäs.

Utredningen kommer hjälpa Raseborgs stad att ta inspiration av system i andra städer och förhoppningsvis hitta nya lösningar.

– Vi vill utreda hur motsvarande städer har gjort, både i Finland och kanske till och med utomlands, om det finns några lösningar som vi inte har funderat på, säger Johanna Backas.

Stora kyrkogatans upprustning kan betyda minskade parkeringsplatser

Stora kyrkogatan i Gamla stan kommer att börja repareras under hösten 2023. Thomas Ahlström som själv bor på Stora kyrkogatan förhåller sig positivt till reparationen.

– Det kommer mycket lägligt. Här är gamla rör och regnvattnet rör sig inte riktigt så som det borde. Själva gatan är också högre än vad den var någon gång tidigare.

Det som Thomas Ahlström däremot förhåller sig mer skeptisk till är förslaget om att minska parkeringsplatserna på Stora kyrkogatan i samband med reparationen.

– Det här med att man ska minska, så i princip är det en bra grej men praktiskt blir det nog jättejobbigt för dem som bor här, säger Thomas Ahlström.

Han menar att det redan är besvärligt under snörika vintrar att få sin bil parkerad på gatan.

Inget är ännu bestämt gällande parkeringsplatserna på Stora kyrkogatan. Raseborgs stad framskrider i ärendet genom diskussioner med invånarna i Gamla stan och försöker komma fram till en fungerande lösning.