Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Betydligt sämre spannmålsskörd än normalt – knepigt läge för jordbrukare: ”Katastrof är närmare sanningen”

Jordbrukaren Robert von Frenckell visar hur årets skörd ser ut: "Åtminstone hälften sämre än i fjol” - Spela upp på Arenan

Spannmålsskörden i Finland uppskattas i år bli en fjärdedel mindre än normalt. De lokala skillnaderna är samtidigt stora. Den långvariga torkan i början av sommaren ledde till att grödorna växte alldeles för lite.

Vi befinner oss på en maltkornsåker i Ingå tillsammans med jordbrukaren Robert von Frenckell på onsdagsförmiddagen. Här är det sått i början av maj och säden har inte vuxit särskilt bra sedan dess.

– Det kom inget vatten före midsommar och så var det extrem torka och då på grund av den extrema hettan och den extrema torkan så tog nog växterna på näsan, säger von Frenckell.

Efter det regnade det mycket i månadsskiftet juni–juli, men det var nästan en månad för sent. Den senaste veckans regn har inte heller hjälpt till desto mer.

– Vårsäden skulle jag uppskatta att är hälften sämre än ett normalt år, medan höstsådda grödor ligger på ganska normal nivå.

På åkern i Ingå ser vi att maltkornen som såddes på våren är betydligt lägre än vanligt och av lägre kvalitet, med många omogna sidoskott.

Närbild på maltkorn som är omogen.
Bildtext Maltkornen är till stor del omogna fortfarande.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

– Knepigt. Katastrof kanske är närmare sanningen. De här grönskotten som har bildats är nog väldigt knepiga, kommenterar Robert von Frenckell.

Lyckligtvis hade han och hans far, som också är med om att driva jordbruket, kommit fram till att öka andelen höstsäd inför i år till ungefär hälften. Och just höstsäden har alltså vuxit betydligt bättre det här året.

När det gäller hur väl spannmålsskörden har lyckats i Finland är de lokala skillnaderna ändå stora – till och med inom enskilda kommuner. Det beror på att regnen har varit så lokala den här sommaren. Det kan till och med vara en skillnad i nederbörd på 100 millimeter på sina håll.

För jordbrukare har det varit utmanande när de senaste somrarna i medeltal har varit torra. Det är också något som drabbar von Frenckells jordbruk.

– Det blir nog mycket mindre inkomster. Man skulle ha hoppats annorlunda ett år som det här. Det skulle ha varit välkommet med en god skörd, säger han.

Han ser ändå ljust på framtiden, och hoppas till exempel på att ny teknik och nya sädesslag ska göra det lättare att få grödorna att klara av extremväder.