Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viking Line bildar nytt bolag med Gotlandsbolaget – ska erbjuda kryssningar från våren 2024

Viking Lines fartyg påväg bortåt vid kobba klintar utanför Mariehamn.
Bildtext Viking Line och Gotlandsbolaget bildar ett gemensamt bolag som ska erbjuda kryssningar på linjerna Stockholm–Marieham och Stockholm–Mariehamn–Visby. Bildsättningsbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Viking Line och Gotlandsbolaget bildar ett gemensamt bolag vars uppgift är att utveckla och erbjuda kryssningar med m/s Birka Stockholm på linjerna Stockholm–Mariehamn och Stockholm–Mariehamn–Visby.

Det nya bolaget ska börja erbjuda kryssningar från och med våren 2024. Förutom kryssningar på linjerna Stockholm–Mariehamn och Stockholm–Mariehamn–Visby har de också planer på att eventuellt erbjuda destinationskryssningar i Östersjöregionen.

När det nya bolaget inleder kryssningstrafiken med m/s Birka Stockholm kommer Viking Lines m/s Cinderella att förflyttas från linjen Stockholm–Mariehamn till linjen Helsingfors–Mariehamn–Stockholm.

Det nya bolagets placeringsort kommer att vara Stockholm och vd för bolaget blir Susanne Kaarnimo-Knight. För att planerna kan genomföras krävs ett godkännande från det svenska Konkurrensverket.

”Vi är glada över att ha fått tillfälle att samarbeta med ett framgångsrikt rederi som Gotlandsbolaget, som vi har stor respekt för. Vi tror att vårt gemensamma bidrag till denna trafik kommer att ytterligare stärka den kryssningsprodukt som erbjuds från Stockholm”, säger Viking Lines vd Jan Hanses i ett pressmeddelande.

Våren 2023 köpte Gotlandsbolaget m/s Birka Stockholm av Eckerökoncernen för 38 miljoner euro. Gotlandsbolaget har nu ingått ett avtal om att Viking Line ska köpa hälften av fartyget för 19 miljoner euro.