Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Henriksson riktar skarp kritik mot Biaudet: ”Jag är främmande för att man går ut och kräver något som inte motsvarar partiledningens och riksdagsgruppens åsikt”

Anna-Maja Henriksson står bakom sitt skrivbord och tittar förbi kameran.
Bildtext Undervisningsminister och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson träffade Svenska Yle på sitt nya arbetsrum på Undervisnings- och kulturministeriet.
Bild: Lauri Karo / Yle

SFP:s ordförande, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson kräver att Sannfinländarna visar ånger och tar avstånd från allt som som kan uppfattas som rasism. Partiets egen riksdagsledamot Eva Biaudet får också kritik.

Svenska Yle träffar undervisningsminister Anna-Maja Henriksson när hon nyss återvänt från sin semester. Hon beklagar att hon ännu inte hunnit möblera om i sitt tjänsterum och klagar på otympliga möbler som möjligen inte går att få ut genom de bepansrade dörrarna.

Samtidigt medger hon att det är hennes minsta problem.

– Svenska folkpartiet har inte som min tid som partiordförande eller ens under mina 16 år i riksdagen varit i en lika svår situation, säger hon utan omsvep.

Hon syftar på återkommande avslöjanden som visat att sannfinländska ministrar, bland annat finansminister och partiordförande Riikka Purra och näringsminister Wille Rydman, använt rasistiskt språk.

Enligt Henriksson ska Svenska riksdagsgruppen föra allvarliga samtal om man kan stödja de sannfinländska ministrarna i de förtroendeomröstningar som av allt att döma står för dörren när riksdagen inleder sin höstsession.

– De rasistiska skriverierna från en del av ministrarna har berört oss väldigt illa och vi vill se åtgärder som visar att man på riktigt bekämpar rasismen i Finland, att man på riktigt ångrar sig och att förtroendet kan återvinnas, säger Henriksson.

Sannfinländarna måste i praktiken ta avstånd från rasism

Som bäst bereder regeringen ett meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering, som ska lämnas till riksdagen i höst. Formuleringarna i meddelandet är enligt Henriksson avgörande för om SFP ska kunna fortsätta i regeringen. Hon ställer också tydliga krav på Sannfinländarna.

– Vi vill att det Sannfinländarna säger och gör i praktiken visar att man tar avstånd från sådant som kan uppfattas som ett rasistiskt agerande, säger Henriksson.

På tisdagen riktade Sannfinländarnas ordförande finansminister Riikka Purra för sin del i en intervju för Yle skarp kritik mot SFP. Enligt Purra är det oroväckande att en del av partiets medlemmar försöker fälla regeringen.

Jag har haft ett allvarligt samtal med Eva Biaudet och riksdagsgruppen kommer att diskutera den här frågan.

Anna-Maja Henriksson

Hon syftade bland annat på den långvariga SFP-ledamoten Eva Biaudet som i en intervju i Helsingin Sanomat sa att hon aktivt försöker fälla regeringen och att hon kommer att rösta mot regeringens egna lagförslag om hon anser det befogat.

Det vore normalt otänkbart i riksdagen och banar väg för kaos om också andra regeringspartier tillåts agera likadant.

– Jag har haft ett allvarligt samtal med Eva Biaudet och riksdagsgruppen kommer också att diskutera den här frågan.

– Enskilda ledamöter bestämmer inte Svenska folkpartiets linje. Jag anser att det är viktigt att vi har vårt demokratiska system som vi följer i partiet. Nio av tio riksdagsledamöter var för att vi gick med i regeringen. Jag är själv främmande för att man går ut i en enskild artikel och kräver någonting som inte motsvarar partiledningens och riksdagsgruppens åsikt, säger Henriksson.

Diskussion om artikeln