Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Person smittad av mässling reste med Viking Glory den 6 augusti – det här gäller om du var på samma kryssning

En hand håller i en flaska med MPR-vaccin, ett kombinationsvaccin för mässling, påssjuka och röda hund.
Bildtext Illustrerande arkivbild. En person som insjuknat i mässling reste med Viking Glory från Åbo till Stockholm söndagen den 6 augusti.

En person som insjuknat i mässling reste med Viking Glory från Åbo till Stockholm söndagen den 6 augusti klockan 8.45-18.55, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL.

Personen kan eventuellt ha spridit mässlingsviruset under resan. Personen vistades i sin hytt under resan och rörde sig inte på fartyget med undantag för att stiga på och av fartyget.

THL konstaterar att mässling är en exceptionellt smittsam sjukdom. Den överförs via inomhusluften och det kan räcka med att vistas i samma rum för att bli smittad.

THL uppmanar personer som har varit på samma kryssning på Viking Glory att kontrollera om skyddet mot mässling är i kraft. Viking Line kommer att vara i kontakt med de passagerare som varit på samma kryssning.

De första symptomen på mässling är hög feber och andningssymtom. Några dagar efter febern börjar huden få utslag som varar i en dryg vecka.

MPR-vaccinet som skyddar mot mässling ingår i det nationella vaccinationsprogrammet och är gratis för alla.

Föräldrar till ovaccinerade barn, ovaccinerade gravida personer och personer med nedsatt immunförsvar uppmanas att kontakta hälsovårdscentralen för att bedöma situationen.

De som inte har tillräckligt vaccinationsskydd uppmanas att kontakta hälsovårdscentralen för att komplettera vaccinationsskyddet.