Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kim Jong-Un trappar upp Nordkoreas krigsförberedelser

Kim Jong-un i möte med militärkomissionen i landet.
Bildtext I bilden som publicerats av Nordkoreas statliga media möter Kim Jong-Un landets militärkomission måndagen den 10 april.
Bild: KCNA

Kim Jong-Un reagerar på Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar med att påbörja förberedelser för en ”perfekt militär beredskap för krig”.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har avskedat den högsta chefen för landets militär och tillsatt en ny. I samma veva gav han order om att militären ska trappa upp förberedelserna för en krigsoffensiv, vapenproduktionen ska bli effektivare och militären ska ordna fler övningar.

Befallningarna kommer vid ett möte med Nordkoreas militärkommission. Några dagar tidigare ska Kim Jong-Un ha inspekterat landets vapenfabriker.

Nordkoreas statliga media rapporterade att agendan för onsdagens möte var ”att göra fullständiga krigsförberedelser” och att säkerställa ”perfekt militär beredskap för ett krig”.

Mötet sammankallades med anledning av att Sydkorea och USA ordnar gemensamma militärövningar senare i augusti, vilket Nordkorea uppfattar som ett hot.

Källor: AFP, Reuters