Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På fem minuter byttes familjesemestern ut mot mötet med Anthony Joshua

Uppdaterad 10.08.2023 14:30.
Helenius boxas mot Wilder.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Robert Helenius står inför en av sin karriärs största och möjligen sista chanser då ”The Nordic Nightmare” tar sig an Anthony Joshua i boxningsringen.

På presskonferensen inför lördagens match var det två allvarliga, varandra respekterande, boxare som mötte varandra.

Matchens signifikans råder det ingen tvekan om. Robert Helenius har allt att vinna och Anthony Joshua allt att förlora. En förlust mot Helenius skulle fälla Joshua ytterligare några steg bakåt och efter en rad tyngre resultat med bland annat två förluster mot Ukrainske Oleksandr Usyk vore det förödande.

Robert Helenius manager Markus Sundman stack inte under stol med hur viktig matchen är för ”Robbe”.

– Detta är en massiv möjlighet som råkar komma i samband med att Helenius är i matchform. Lördagens match betyder allt för oss och det är svårt att beskriva hur mycket detta kan påverka på framtiden, förklarar Sundman till Fight Hub TV.

Många är ändå inte lika optimistiska. Både fans och media har ifrågasatt Helenius beslut att ta sig an en så stor utmaning efter nederlaget mot Dillian Whyte. Många dömer färdigt ut Helenius som chanslös och förstår inte alls orsakerna bakom beslutet.

Helenius själv konstaterar ändå att han är färdig och att det inte finns en chans i världen att man tackar nej till ett dylikt erbjudande.

– Jag har jagat världsmästerskapet i femton år och då man får en sådan här möjlighet kan man inte blicka undan. Jag kommer att göra allt i min makt för att vinna denna match.

Helenius försäkrar samtidigt att han är i form och att lördagens match mot Mika Mielonen inte längre tynger i benen.

– Jag är färdig. Det är därför jag är här.

Utöver självsäkerheten Helenius visar upp är ”Robbe” både tacksam och respektfull.

– Jag är mycket tacksam över möjligheten som erbjöds och jag hade tur i att råka vara i matchform då möjligheten uppstod. Jag har stor respekt för ”AJ” och det ska bli mycket fint att möta honom i ringen.

Då Anthony Joshuas ursprungliga motståndare Dillian Whyte fastnade i ett dopingtest tvingades organisatörerna snabbt söka alternativa lösningar.

På presskonferensen förklarar promotorn Eddie Hearn att matchen mot Mika Mielonen var en av orsakerna till att valet föll på Helenius.

– En av orsakerna till att vi valde dig är att vi vet att du är en riktig kämpe och att du är i matchform. Det innebär att vi kan glömma bort alla ursäkter och bortförklaringar om att informationen kom sent och att du inte var färdig, säger Hearn.

Robert Helenius lyfter en tyng med ett gummiband han har i munnen.
Bildtext Robert Helenius lyfter en tyngd med ett gummiband han har i munnen.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Om bortfallet överraskade organisatörerna kan man lätt konstatera att ”Robbe” var minst lika överraskad själv då han nåddes av samtalet.

– Erbjudandet kom fem minuter efter matchen mot Mika Mielonen. Jag var på väg på semester med familjen. Så blev det ändå inte.

Anthony Joshua gråter inte över spilld mjölk utan ser Helenius som ett steg att övervinna på färden till toppen av berget

Det är lätt att förstå en viss besvikelse i Anthony Joshuas team efter att den både bokstavliga och figurativa tungviktaren Dillian Whyte tvingats lämna återbud.

Joshua själv försöker låta så optimistisk det går och förklarar att utgångsläget för honom förblir det samma.

– För mig gäller ännu samma saker. Vi har tidigare sparrat tillsammans med Helenius. Jag har också sparrat med otaliga andra olika slags motståndare. För mig är målet det samma ännu. Seger är det enda som betyder något. Jag måste vara färdig att ge mitt bästa.

Joshua vs Helenius.
Bildtext Anthony Joshua har stor respekt för Robert Helenius.
Bild: JAMES FEARN/PPAUK/Shutterstock/All Over Press

Möjligen för att skaka av en del av pressen och förväntningarna på sig själv väljer Joshua avslutningsvis att hylla Helenius.

– Det vore dumt att undervärdera Helenius. Jag kommer att ta honom dödsseriöst. Helenius ser sin chans och vill vinna. Många kanske tror att han gör det på grund av finansiella orsaker men så är det inte. Han vill vinna.

– Jag önskar honom lycka till.

I samma veva valde ”AJ” att skicka hälsningar till Finland.

– Jag vill skicka hälsningar till alla finländare. Jag har varit där förut och hoppas att vi kan förena finländare, britter och den övriga världen under lördagen. Jag hoppas vi kan bjuda på bra underhållning.

Diskussion om artikeln