Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”En tradition som varit väldigt svår att putsa upp” – hur minns du din konventsintagning? Dela dina minnen med oss!

Mikael "Misha" Eriksson Rektor  för Kyrkslätts Gymnasium
Bildtext Mikael ”Misha” Eriksson hoppas att pennalismen försvinner från konventtraditionen.
Bild: Jonathan Fagerholm / Yle

Konventen eller välkomstfesten är ett omdebatterat ämne. Gymnasister efterlyser en chans att lära känna nya människor i en ny miljö. Personalen är oroad över att tidigare osakligheter upprepas.

– Det är ju någonting som borde vara en positiv grej, det vill säga att de äldre studerandena tar emot nya ettorna och välkomnar dem till gemenskapen. Problemet är att det kan spåra ut, säger Mikael Eriksson, rektor för Kyrkslätts gymnasium.

Konvent har en lång tradition inom den finländska gymnasievärlden. Genom årens lopp har de ordnats för att välkomna de nya ettorna till gymnasielivet. Fenomenet har också sin negativa sida, berättelser om pennalism och hets att dricka är vanliga.

– Det finns i princip två sätt att förhålla sig till det här. Ett sätt är att gymnasierna avsäger sig allt ansvar med hänvisning till att det sker på fritiden. Ett annat är att vi från personalens sida försöker hålla i trådarna och på så sätt undviker övertramp, säger Eriksson.

– Ett alternativ är också att prata med studerande som visat ett intresse för att arrangera ett konvent. En diskussion kring osakligheter kan förhindra att det upprepas, inflikar Jessica Broas som håller i trådarna för gymnasiets studentkår.

”Tradition som varit väldigt svår att putsa upp och göra inkluderande”

Hur konvent ser ut och hur populära de är, växlar från år till år och ställe till ställe.

– Jag har flera decenniers erfarenhet från gymnasievärlden och kan konstatera att diskussionen kring konvent alltid dyker upp. Det är en tradition som varit väldigt svår att putsa upp och göra inkluderande. Jag känner ändå att vi gått åt rätt håll, det som man gjorde för 20 år sedan skulle man kanske inte göra år 2023, säger Eriksson.

Enligt honom skulle man också kunna titta på hur man i universitetsvärlden tacklat en osund alkoholkultur.

– På många studieevenemang finns det ansvarspersoner som man kan vända sig till vid behov. Gymnasiestuderande är mogna unga vuxna som absolut skulle kunna börja använda sig av ett liknande system, säger Eriksson.

Gymnasietuderande, Kyrkslätt
Bildtext Wilma Westermark, Nanna Lagerström och Emil Björklöf går på andra året i Kyrkslätts gymnaisum.
Bild: Jonathan Fagerholm / Yle

Gymnasisterna vill behålla välkomstfesten

Wilma Westermark, Nanna Lagerström och Emil Björklöf är alla positivt inställda till konventer men poängterar att det ska vara en trevlig tillställning.

– Jag har hört extrema historier där folk bland annat blivit påkastade med hundmat. Mitt egna konvent var inte alls extremt, det var en helt vanlig festliknande tillställning. Det var faktiskt riktigt roligt, eftersom det var i början av läsåret och jag lärde känna nya personer, säger Westermark.

Lagerström håller med, även om hon också via sociala medier hört historier där det hela spårat ut.

– Vi hade inget konvent i Kyrkslätt, men det skulle ha varit trevligt med någon form av välkomsttillställning. Man kommer in i en helt ny miljö och då är det vikigt att lära känna de nya människorna, säger hon.

”.. men det ska finnas någon vuxen på plats som har koll”

Poängen med det hela går förlorad om man beter sig illa. Man måste komma ihåg att det ska vara en rolig sak för alla menar alla tre.

– När jag började i gymnasiet kände man ännu av effekterna av coronan. Klasserna var ganska splittrade. Nu är stämningen mycket bättre och det visar hur viktigt det är med gemensamt program, också utanför skoltid, säger Björklöf.

Westermark tycker att konvent ska ordnas, men efterlyser någon form av ansvarsperson.

– Nya ettor borde få chansen att lära känna nya människor, men samtidigt borde det finnas någon vuxen på plats som har koll. Då kan man undvika att människor känner sig otrygga.

Formuläret har stängts.