Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Sverige går till VM-semifinal – Japan reducerade i slutminuterna

Uppdaterad 11.08.2023 12:27.

Under förmiddagen bjuder Sverige upp till show, i ett hajpat möte med VM-virvelvinden Japan.

Kl. 10.30 Japan–Sverige på TV2 och Arenan

VM-kvartsfinal, Eden Park, Auckland
Vinnaren möter Spanien i semifinal

Kommentatorer: Sebastian Backman och expert Jani Lyyski

FIFA fotbolls-VM 2023, kvartsfinal: Japan - Sverige (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Japans läge: Går det här laget att stoppa?

Fyra raka segrar, fjorton gjorda mål, ett insläppt.

Den japanska resultatraden är den i särklass mest övertygande i VM och det här laget har dessutom klarat av att variera sitt spel under vandringen från från klarhet till klarhet.

I gruppspelsmatchen mot Spanien visade Japan att laget klarar av att vinna med 4–0 trots ett bollinnehav på 23 procent. Ett sönderkontrat motståndarlag fick svära över den japanska avslutssäkerheten: Tre touchar i Spaniens straffområde resulterade i tre mål i första halvlek.

Hinata Miyazawa firar ett mål med två lagkamrater.
Bildtext Hinata Miyazawa har gjort fem mål i turneringen och toppar skytteligan. Blir det fler baljor mot Sverige?
Bild: EPA-EFE

I åttondelen mot Norge visade Japan att de klarar av att vinna klart – med 3–1, siffror som smickrar Norge – genom att dominera matchbilden och passa sönder motståndarna.

Dessutom klarade Japan av att gå vidare utan att köra slut på spelarna.

Sverige kan räkna med svettiga stunder i den nyzeeländska vintern: Ett oförutsägbart Japan i ständig rörelse kan lika väl satsa på ett långskott som att passa in bollen efter en äkta tiki-taka-sekvens. Se upp, Sverige!

Sveriges läge: Hur står det till med Asllani?

Den oförglömliga svenska straffsegern över USA gav eko över hela fotbollsvärlden – frågan är om inte stillbilden från mästerskapets målgranskningsteknologi borde tryckas upp på ett frimärke?

Och om den svenska allsången i omklädningsrummet till E-Types gamla låt True Believer är det festligaste vi sett utanför fotbollplanerna i turneringen?

Men nu har euforiruset lagt sig – och ett tråkigt gammalt samtalsämne har igen blivit aktuellt i vårt västra grannland: skadesituationen. Det kan nämligen hända att Sverige får klara sig utan sina två största ledare i matchen mot Japan.

Den levande legendaren Caroline Seger hoppade in i Sveriges två första matcher och fick starta mot Argentina. Minuterna i det avslutande gruppspelsmötet kan ha blivit karriärens sista i VM. Seger drog upp en gammal skada och har inte kunnat träna med laget, det vore med andra ord en stor skräll om hon kunde spela mot Japan.

Det färskaste bekymret är Kosovare Asllanis läge. Asllani, som hade en skadepräglad vår, saknades otippat nog i Sveriges senaste pressträff och förbundskaptenen Peter Gerhardsson svarade kryptiskt på frågan om hon kommer att bära kaptensbindeln mot Japan.

– Det får vi se, säger Gerhardsson enligt bland andra Aftonbladet.

Asllanis kompromisslösa attityd, passion och segerskalle skulle behövas mot Japan. Handlar det om en psykning eller har Asllani slagit upp en nygammal skada? Det lutar mot det första alternativet: Enligt Aftonbladet ställer Sverige upp med samma elva som mot USA.

Håll koll på: Hemmafördel Japan, höjdfördel Sverige

Det finns många faktorer som talar för Japan i matchen och flera av dem har att göra med det småmärkliga spelschemat i turneringen.

Japan tog till slut en rätt komfortabel seger över Norge i lördags och kunde i lugn och ro mysa i tv-soffan då Sverige på söndag slet, svettades och fick krampkänningar under 120 helintensiva minuter mot USA.

Efter den tunga segern tvingades svenskarna ta ett nästan fyra timmar långt flyg över två tidszoner, från Melbourne till Auckland, medan Japan fick stanna kvar i Nya Zeeland.

Amanda Ilestedt nickar bollen bland det italienska försvaret.
Bildtext Amanda Ilestedt har redan gjort tre nickmål i turneringen.
Bild: Dave Lintott/lintottphoto/Shutterstock/All Over Press

Ja ni hör, både matchtiderna och spelorten gynnar Japan.

Sveriges inte så hemliga vapen i matchen stavas i sin tur fasta situationer. Spana in den 178 centimeter långa duon Fridolina Rolfö och Amanda Ilestedt, som Japan får lov att punktmarkera vid inläggsbollar.

Japans längsta spelare heter Saku Kumagai och mäter 173 centimeter. Yui Hasegawa, 157 centimeter, lär knappast markera Ilestedt i straffområdet.

Kommentatorns tips: Upplagt för debatt

Det blir en ny nagelbitare. Japan vinner knappt, med 1–0, och det orättvisa spelschemat blir en snackis efter slutvisslingen.