Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fabian Londén mellanlandade i Karis på sin vandring från Åbo till Helsingfors: ”Rysslands anfall mot Ukraina chockade mig”

Helsingforsbon Fabian Londén samlar pengar för Ukraina genom att gå över 220 kilometer. På torsdag fortsatte färden från Karis mot Degerby i Ingå.

Efter att Ryssland anföll Ukraina ville Fabian Londén från Helsingfors på något sätt hjälpa de utsatta människorna där. Han bestämde sig för att samla in pengar genom att gå från Åbo till Helsingfors.

Inför vandringen hade Fabian Londén, 21 år, lagt upp 20 000 euro som mål för insamlingen. Han startade från Åbo på söndagen (6.8) och då han på onsdag kväll kom till Karis hade insamlingen redan nått det målet. Med råge.

– Jag får väl revidera målet på insamlingen till 25 000 euro, säger Londén då Yle Västnyland träffar honom vid Västra Nylands folkhögskolas internat.

De 120 första kilometrarna av de totalt 223 kilometer från Åbo mot Helsingfors var aningen utmattande och krävande. Måndagens värmebölja byttes ut till tisdagens stormväder. Dessutom har en lilltå trilskats.

– Jag hade en blåsa på tån som bråkade lite, men nu är vi kompisar igen, småler han.

En del av pappas projekt

Att Fabian Londén kom på idén att samla pengar genom att gå har att göra med ett större insamlingsprojekt. Hans pappa Magnus Londén har skapat ett insamlingsprojekt som heter Karavanen till Ukraina.

– Det som jag gör nu är en mindre del av det projektet. För de pengar jag samlar in ska vi köpa en terrängbil som sedan ska köras ned till Ukraina. Fast mitt insamlingsmål redan är uppnått kan man ännu delta, säger Londén.

Fabian Londén har redan samlat över 20 000 euro för Ukraina

9:13

Vill man delta i insamlingen kan man göra det via webbplatsen karavanen.org.

– Från början var tanken att cykla från Helsingfors till vår sommarstuga i Pargas. Sedan tänkte jag att det skulle vara ännu mera galet att gå. Så, då bestämde jag mig att jag går från Åbo till Helsingfors som en del av pappas projekt.

Drygt hundra kilometer kvar

På torsdag morgon återstod alltså omkring hundra kilometer av hans projekt. Han avverkar omkring 30 kilometer varje dag.

– På torsdag blir det en tuff dag med omkring 36 kilometer att gå. Efter det börjar jag kanske känna att jag fixar det här, säger han med ett leende, väl medveten om att det inte lönar sig att fira för tidigt.

Under resten av resan behöver han inte längre bära på tältet eftersom han lyckats skaffa natthärbärgen åt sig under resten av resan.

– Min packning vägde nio kilo utan mat och vatten, men nu utan tält är den mycket lättare, säger han.

Porträttbild på Fabian Londén.
Bildtext Fabian Londén i Karis. På onsdag kväll hade han avverkat ungefär hälften av sträckan mellan Åbo och Helsingfors.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Meningen var att han skulle övernatta i tält varje natt under vandringen.

– Jag har sovit i tält endast under första natten, eftersom jag stött på så fin gästvänlighet.

Chockad efter anfallet

Vid femtiden på lördag (12.8) eftermiddag ska han träffa Ukrainas ambassadör vid ambassaden på Brändö i Helsingfors. Det ryska anfallet mot landet i februari 2022 berörde Fabian Londén mycket.

– Jag var chockad då det hände. Det var ingen trevlig syn när det skedde.

Han har ingen direkt personlig koppling till Ukraina.

– Jag har följt med kriget och tycker det är frustrerande.

På torsdag fortsatte hans färd längs stamväg 51 mot Ingå och Degerby. I Degerby övernattar han. Sedan fortsätter han via Esbo in i Helsingfors.

Om allt går väl kommer han att träffa Ukrainas ambassadör Olga Dibrova vid ambassaden på Brändö i Helsingfors.

Diskussion om artikeln