Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu kommer meteorregnet – gör så här för att se stjärnfallen

Perseidregn 2015
Bildtext Just nu kan man se extra många stjärnfall vid klart väder och när det mörknat efter solnedgången.
Bild: Gian Ehrenzeller / EPA

Meteorregnet Perseiderna är aktivt igen. Det här syns på himlen i form av stjärnfall och dem kan man beundra helt utan extrautrustning – det räcker med att ta sig till en mörk plats och titta upp mot natthimlen.

Perseiderna är ett meteorregn som syns som stjärnfall mellan 10–14 augusti, allra bäst natten mellan 12 och 13 augusti. Enligt Anne Liljeström, informatör på astronomiska föreningen Ursa, hör Perseiderna till de tre mest spektakulära periodiska meteorregnen som vi kan se i Finland.

– Det är dessutom trevligt att det infaller under den varma delen av året. De två andra kommer i december och i början av januari när det är både molnigare och kallare.

Vad ska man då göra om man vill få syn på stjärnfallen?

Liljeström rekommenderar att man börjar med att kolla väderleksrapporten eftersom stjärnfallen inte syns om det är mulet väder.

– Just nu ser det ut som om västra Finland kommer att få ganska bra väder. I östra Finland är det molnigare. Och åtminstone i Helsingfors utlovas helt klart väder till den bästa natten, den mellan 12 och 13 augusti.

Stjärnfall syns precis som norrsken bäst i mörker, alltså är det bra att ta sig till en plats långt från konstgjort ljus.

– Det är också bra att vänta tills solen har gått ner och det blivit ordentligt mörkt.

Stjärnfall syns över himlen vid den bysantiska "Röda kyrkan" från 400-500-talet i Sofia, Bulgarien under Perseidernas meteorsvärm i augusti 2015.
Bildtext Stjärnfall över den bysantiska Röda kyrkan från 400–500-talet i Sofia, Bulgarien under Perseidernas meteorregn i augusti 2015.
Bild: EPA/VASSIL DONEV

Anne Liljeström tipsar också om att ta god tid på sig och att packa med ett liggunderlag att lägga sig på för att slippa anstränga nackmusklerna långa stunder.

– Klä på dig ordentligt. Även om det är varmt ute blir man lätt kall om man ligger stilla på marken en längre stund.

Sedan räcker det att man tittar ungefär mot himlens mittpunkt. Någon kikare eller annan extrautrustning behövs inte för att få syn på stjärnfallen.

– Stjärnfallen kommer ungefär från stjärnbilden Perseus, som gett meteorregnet sitt namn, och sprider sedan ut sig över himlen. De är mycket snabba, syns oftast bara en knapp sekund och kan glimta till i utkanten av synfältet.

Vintergatan syns också bra just nu

Ju längre man orkar ligga och titta uppåt, desto fler stjärnfall får man se.

– Samtidigt kan man passa på att spana efter Vintergatan om det är ordentligt mörkt, den har en bra position just nu.

Vintergatan och ett stjärnfall syns på en mörk kvällshimmel.
Bildtext Ett stjärnfall intill Vintergatan i samband med Perseidernas meteorregn över Cantabria i norra Spanien 13 augusti 2021.
Bild: EPA-EFE

Stjärnfall ser man bäst om man lägger undan mobiltelefonen eftersom ljuset från mobiltelefonens skärm stör vårt mörkerseende. Det går inte heller att fånga stjärnfallen på bild med mobiltelefonens kamera.

Det finns flera olika meteorregn som utmärks av att de infaller vid samma tid varje år. Det här beror på att de orsakas av kometer som kretsar runt solen och släpper ifrån sig partiklar på sin bana. Om jordens omloppsbana finns i närheten av en komets omloppsbana innebär det att vi kommer att passera den här ansamlingen av kometstoft vid samma tid varje år.

– Inom astronomin finns det i övrigt väldigt få fenomen som uppträder periodiskt, men eftersom det här hör ihop med jordens omloppsbana kommer det vid samma tid varje år, säger Anne Liljeström.