Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Björkfrön skräpar ner överallt just nu – ta de här tre sakerna i beaktande

Utemöbler täckta av björkfrö.
Bildtext Björkfröna samlas bland annat på terrasser.
Bild: Riina Kasurinen / Yle

För tillfället finns det rikligt med björkfrön. Här är några saker att ta i beaktande gällande de små fröna som tränger in sig överallt.

Björken fröar och de små, gulbruna flingorna skräpar ner ytor och samlas på kläder och i håret.

Yle Uutiset listar tre saker som är bra att veta gällande fröna.

1. Måla inte ytterväggarna nu

Just nu flyger det runt en hel del frön i vinden och därför lönar det sig inte att måla husväggar eller att olja terrassen. Fröna är svåra att få bort om de fastnar i målarfärgen.

Vänta tills fröna är borta innan du till exempel målar plåttaket.

2. Fröna kan täppa till dagvattenbrunnar

Det ligger en hel del frön och skräpar längs gatorna. I värsta fall kan de täppa till dagvattenbrunnar.

– Regnvattnet drar med sig björkfrön och skräp som samlas vid dagvattenbrunnarna. Det lönar sig för stadsbor att putsa brunnarna vid sina hem, säger Marko Vuorinen, stadsträdgårdsmästare i S:t Michel.

3. Fröna orsakar inte allergiska reaktioner

Trots att människor kan vara allergiska mot björkpollen orsakar fröna inte allergiska reaktioner, enligt allergi- och miljöinstitutet i Södra Karelen.

Fröna utlöser inte en allergisk reaktion eftersom de inte utsöndrar protein som hamnar på slemhinnorna och aktiverar immunsystemet, berättar Tiina Vitikainen, expert i natur- och miljöhälsa vid institutet.

Artikeln är en bearbetning och översättning på Yle Uutisets artikel Koivujen siemensade tunkee nyt joka paikkaan – huomioi nämä kolme asiaa skriven av Riina Kasurinen. Översättningen är gjord av Milena Hackman.