Ta cykeln, kissa inte i havet och tanka gräsklipparen med rätt bränsle för att minska algblomningen – det varierande vädret hindrade en kraftig algblomning i sommar
Enligt Conny Sjöqvist, forskare inom miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi, har sommarens algblomning varit mindre än vad det brukar vara. Detta beror långt på det varierande vädret med hårda vindar.
– I juni var det ganska varmt kring midsommarveckan, och veckan efter midsommaren så såg det ut att bli till och med ganska kraftiga algblomningar längs med kusten. Men när juli började så blev det blåsigare väder och inte jättevarmt så det lugnade ner läget ganska ordentligt.
Ifall det under högsommaren är väldigt soligt och vindstilla, rör sig inte havets ytskikt så mycket vilket gynnar algblomningen. Årets varierande väder och lägre vattentemperatur har gjort att algerna inte varit lika synliga som under tidigare somrar.
– Det här blåsiga vädret har gjort att cyanobakteriemassorna har blandats ut i ytvattnet. De har inte varit lika synliga men de har nog funnits där. Om det är sådana somrar där det inte blåser så mycket, så då ansamlas cyanobakterierna på ytan och då syns de förstås mycket bättre, men det har vi inte sett i år.
Den rikligaste algblomningen tenderar enligt Sjöqvist finnas i Skärgårdshavet år efter år. Enligt honom har mängden alger inte förändrats under de senaste 30 åren.
– Vi ser egentligen inte några stora förändringar i det stora hela, vi har fortfarande stor potential till algblomningar varje år. Såklart kan det vissa år vara mindre algblomning än andra år, som nu till exempel. Men på lång sikt finns det nog en väldigt stor potential i systemet till kraftiga algblomningar.
Små ändringar i vardagen kan bekämpa algblomningen
Enligt Conny Sjöqvist kunde det ha blivit en sommar med mycket mer alger än vad det blev, då det fanns väldigt mycket fosfor i vattnet då algblomningen började. Fosfor är ett av de viktigaste näringsämnena för cyanobakterier.
– Det fanns väldigt mycket fosfor kvar i systemet efter vårblomningen. Så det fanns överloppsnäring som cyanobakterierna kunde ha använt den här sommaren.
Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under våren och hösten. Övergödningen av våra hav och sjöar har lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.
Enligt Sjöqvist görs det i dag rätt mycket för att bromsa ner algblomningen, men han säger att det finns flera saker varje privatperson kan göra för att dra sitt strå till stacken.
– Vanliga människor, så att säga, kan fundera på när man rör sig i skärgården att man sätter skräp dit det hör och så vidare. Man ska även ha koll på att utedass fungerar som de ska och att det inte rinner ner i vatten. Sen också fundera på hur man rör sig, att ta cykeln istället för bilen, om det är möjligt. Det påverkar Östersjöns förhållanden i det stora hela.
För att minska algblomningen ska man inte heller kissa i vattnet. Den mängd som en person normalt kissar under ett dygn ger nämligen gödning till ett kilo alger. Avgaser från gräsklipparen eller trimmern har också en gödande effekt. Därför ska man tanka med alkylatbensin, inte den vanliga från bensinstationen.