Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är morgonens stora fotbollsdramatik – se klassmålet från spanska 19-åringen som skickar hem VM-finalisten Nederländerna

Uppdaterad 11.08.2023 08:01.
Mål i förlängningen för Spanien - Spela upp på Arenan

Aldrig tidigare i en VM-semifinal – men efter ett riktigt kvartsfinaldrama spelar Spanien om medaljerna den här gången. Salma Paralluelo heter den spanska hjälten.

Alla ni som sov då Spanien och Nederländerna gjorde upp i den första VM-kvartsfinalen missade minsann en riktig fotbollsrysare.

Till slut var det en 19-åring som sköt Spanien till landets allra första semifinal i ett fotbolls-VM på damsidan. Salma Paralluelo heter den här morgonens stora, spanska fotbollshjälte efter 2–1-målet i förlängningen.

– Ett mål i världsklass, konstaterar Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Paralluelo kunde avsluta ett snabbt anfall med att lura en försvarare och trycka in avgörandet i bortre hörnet i den 111:e minuten.

– Det här målet betyder så otroligt mycket, bara ren glädje och eufori. Vi trodde på oss själva hela vägen, säger Paralluelo.

Spanien firar i VM 2023.
Bild: Lehtikuva

Barcelonaspelaren, som blev inbytt i andra halvlek, såg till att båda finalisterna från förra VM har åkt hem före semifinalerna.

– Vi fortsätter att skriva historia med det här laget. Matchen blev knepigare än den kunde ha varit, men vi tittar bara framåt då vi åker på en motgång, säger spanske förbundskaptenen Jorge Vilda enligt AP.

Spaniens tidigare mästerskap

EM 1997: semifinal

EM 2013: kvartsfinal

VM 2015: gruppspel

EM 2017: kvartsfinal

VM 2019: åttondelsfinal

EM 2022: kvartsfinal

Efter många mästerskapsmissar spelar Spanien semifinal på tisdag nästa vecka. Motståndare blir Japan eller Sverige.

– Fullt rättvist att Spanien går vidare. De kontrollerade största delen av matchen och var bättre på alla plan. Det som verkligen talar för att Spanien kan gå hela vägen är hur bra de spelade i första halvlek. Man kunde ha avgjort det här tidigare, säger Lyyski.

Dubbla straffsituationer

Redan under ordinarie tid utspelade sig ett ordentligt drama.

I första halvlek var det mest bara Spanien. Alba Redondo hade det allra bästa läget då hon först nickade bollen i stolpen och sedan prickade samma stolpe på returen.

Spansk dubbelchans: Redondo träffar stolpen - Spela upp på Arenan

I slutet av halvleken hade Spanien dessutom en boll i mål, men efter VAR-granskning underkändes målet för offside på målskytten Esther Gonzalez.

Efter paus var det ingen tvekan om att VAR-rummet hamnade i rampljuset. Först dömde Stéphanie Frappart straff till Nederländerna – ett domslut som videodomarna inte gav tummen upp för.

– Där får Irene Paredes vara väldigt glad, säger Lyyski efter VAR-domslutet.

Blev Nederländerna bestulna på en straff i VM-kvarten? - Spela upp på Arenan

Tjugo minuter senare var det ombytta roller: Frapparts domarteam missade hur nederländska backen Stefanie van der Gragt stoppade ett inlägg med handen, VAR rättade till läget och Mariona Caldentey prickade in 1–0.

VAR-dramatiken i VM: Spanien tar ledningen på straff - Spela upp på Arenan

Spanien bytte ut storstjärnan

Slut på dramatiken i andra halvlek? Ingalunda.

Spanska förbundskaptenen Jorge Vilda plockade av storstjärnan Aitana Bonmati – och Spanien tappade lugnet i sitt spel. Efter att Spanien hade dominerat stora delar av kvartsfinalen vände matchbilden tvärt, och van der Gragt fick revansch.

I början av stopptiden kunde hon vräka in 1–1 med ett stenhårt skott och ordna förlängning.

Stopptidsmål ger Nederländerna kvittering - Spela upp på Arenan

Van der Gragt hade kvitterat med sig själv – och den blivande fotbollspensionären fick sedan titta på avgörandet från avbytarbänken.

– Det känns tufft just nu. Vi hade våra chanser i förlängningen och gjorde inte mål, de hade ett läge och lyckades. Så funkar fotboll, säger van der Gragt enligt AFP.

Den spännande VM-kvartsfinalen blev hennes allra sista match som spelare. Van der Gragts backkollegor blev bortfintade av Salma Paralluelo och det blev ingen ny VM-semifinal för Nederländerna.

I stället blir det Spanien som spelar om medaljerna nästa vecka.

– Vi har visat upp en del strålande fotboll i den här turneringen, men ibland gjorde vi det inte så bra. Vi har försökt att täcka över våra svagheter. Vi borde ha fått en straff, men det betyder inte att Spanien inte förtjänade segern, säger Nederländernas förbundskapten Andries Jonker efter uttåget.

Diskussion om artikeln