Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

American bluegrass gospel night är tillbaka – bjuder på aktiviteter för alla åldrar

Uppdaterad 11.08.2023 10:50.
Två personer står vid en sheriffskontor
Bild: Inez Kjellman / Yle

På lördagen ordnas American bluegrass gospel night igen i Monäs i Nykarleby efter några års paus. Evenemanget bjuder på musik och underhållning med vilda västern-tema för hela familjen.

I år firar evenemanget American bluegrass gospel night, ABGN, sitt tionde verksamhetsår. Johan Österbacka, som är huvudarrangör för ABGN, säger att evenemanget har utvecklats en hel del på den tiden.

– Det började egentligen som en konsert, men nu har det blivit mera av ett heldags familjeevenemang med massor med aktiviteter för barn, och för människor med barnasinnet kvar.

Två personer står framför en general store
Bildtext Arrangörerna Tanja Forsblom och Johan Österbacka står framför en av byggnaderna på gatan men vilda västern-tema.
Bild: Inez Kjellman / Yle

Jubileumsåret till ära har man detta år satsat speciellt på att göra evenemanget välkomnande även för barnfamiljer. Tanja Forsblom, som är ungdomssekreterare för Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland och ansvarar för talkoarbetet för evenemanget säger att det finns aktiviteter för alla åldrar.

– Det finns bland annat en äventyrsbana, guldvaskning, ponnyridning, och nytt för i år är den mekaniska tjuren som man ska försöka hålla sig på.

Forsblom berättar att det även finns en station där småbarnsföräldrar kan gå och byta blöjor, amma och natta sina barn.

– Det är tänkt att familjer ska känna sig extra välkomna.

Österbacka tillägger att guldvaskningen brukar vara en höjdare hos de yngre besökarna. Där får man själv vaska sitt eget guld, när man har tillräckligt förvandlar en maskin magiskt guldet till en sheriffstjärna.

– Det här förundrar alla barn, men jag avslöjar inte hur processen går till, det är höljt i ett dunkel.

Skog
Bildtext På en av klipporna på området byggs området där besökarna kommer ha möjlighet att vaska sitt eget guld.
Bild: Inez Kjellman / Yle

Utöver aktiviteter för de yngre är huvudattraktionen den fullt utrustade gatan inspirerad av vilda västern. Gatan har allt från en saloon med kaffeservering, handarbetsbutiken och givetvis ett sheriff-kontor med tillhörande fängelsehåla.

gata med vilda västern tema
Bildtext På området har man byggt en gata som inspirerades av vilda västern.
Bild: Inez Kjellman / Yle

Därtill bjuds det på musik av The Purple Hulls, Bob & Sarah Amos och Robirohi. Ett nyare tillskott till evenemanget är också Open Stage, där lokala förmågor får sjunga och spela.

– Det finns så många som sitter hemma och spelar i sitt pojk- eller flickrum, men inte har tagit steget att spela live framför en levande publik. Ingen är för liten eller för stor för att delta, säger Österbacka.

Många hjälpande händer behövs

För att få ihop evenemanget har det krävts en hel del frivilligt arbete. Tanja Forsblom säger att hennes jobb som ungdomssekreterare har varit en fördel i jakten på frivilliga arbetare.

– Jag ordnar många evenemang under året, på det sättet har jag ett brett kontaktnät som jag kan ringa upp, och vet också vad de är intresserade av att göra. De har varit väldigt villiga att hjälpa till.

Österbacka säger att speciellt de yngre har varit mycket intresserade av att hjälpa till.

– Resan är en del av målet, vi gör något tillsammans. Vi har roligt, dricker en kopp kaffe och så skrattar vi och sen sågar vi och hamrar lite igen.

Internationella artister intar scenen

Att få utländska artister att delta i evenemanget har inte heller varit en enkel uppgift. Men Österbacka säger att det har blivit enklare med åren.

– Det tror jag beror på att vi med årens lopp har blivit internationellt erkända. Det har spridit sig som ringar på vattnet även inom musikerkretsar. Då artisterna kan kolla med andra artister som tidigare deltagit och hör gott om evenemanget, så kommer de gärna hit.

Den Vermont baserade far- och dotterduon, Bob och Sarah Amos, är två av de artister som kommer att uppträda under lördagen. De kommer inta scenen med sin akustiska musik som de själv beskriver som en blandning av bluegrass och klassisk folkmusik.

– Det är vår första gång i Finland, vi är väldigt glada att vara här, det är så vackert, säger Sarah Amos.

Två personer iklädda vita skjortor
Bildtext Sarah och Bob Amos kommer att uppträda på evenemanget.
Bild: Inez Kjellman / Yle

Bob Amos berättar att han och Österbacka har haft kontakt i nästan 15 år. Österbacka var sedan länge bekant med deras musik och föreslog åt Bob Amos att duon skulle uppträda på årets upplaga av ABGN.

– I år funkade det för oss att komma hit, säger Bob Amos.

Bob Amos har under sin karriär uppträtt regelbundet i Europa med sitt band. Han säger att platsen inte har någon skillnad, att uppträda är alltid lika roligt.

– Människor är alltid människor och de uppskattar musik.

Sarah Amos har höga förväntningar inför evenemanget. Hon säger att Österbacka har lovat ge henne en egen cowboyhatt inför uppträdandet.

– Kanske jag till och med lagar en egen sheriffstjärna åt mig, säger hon och skrattar. Vi ser fram emot att få uppträda, jag har alltid så roligt när jag uppträder med min pappa, fortsätter hon.

Också arrangörerna Johan Österbacka och Tanja Forsblom har höga förhoppningar inför lördagen.

– Det här är ett underbart ställe, jag hoppas att se många bekanta och nya ansikten, säger Forsblom.

– Jag hoppas att folk dyker upp och att vi ska få ha roligt, äta goda hamburgare och lyssna på den musik jag älskar, bluegrass, säger Österbacka.