Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stormen Sylvia fick äpplen att falla från träden – ta tillvara eller för dem gratis till avfallsstationer

Uppdaterad 11.08.2023 09:29.
En sopsäck full med äpplen.
Bild: Petra Haavisto / Yle

I början av hösten tar avfallsbolagen kostnadsfritt emot överblivna äpplen. Av äpplena produceras exempelvis biogas och jordförbättrande granulat.

Tisdagens kraftiga vindar fick många äpplen att falla från träden. Äpplena kan ändå komma till nytta. De frukter äppelträdsägare själva inte har användning för, tas kostnadsfritt emot av avfallsbolagen.

Huvudsakligen rekommenderar avfallsbolagen att äpplena bevaras genom att frysas, saftas eller syltas. Ett annat alternativ är att skänka äpplena till exempelvis häststall. Små mängder äpplen kan även komposteras eller läggas i bioavfallet.

Om äpplena redan är dåliga tar avfallsbolagen kostnadsfritt emot dem vid de egna avfallsmottagningarna.

Avfallsbolaget Etappis tjänsteproducent Anna Mäntylä säger att det inte rekommenderas att lägga äpplen bland brännbart avfall.

– I bioavfall kan äpplena utnyttjas, men om de hamnar bland brännbart avfall går det lite emot sorteringen och vi får ingen nytta av dem.

Etappi producerar biogas och jordförbättrande granulat av äpplena.

Flera mottagningsplatser

I Jakobstad kan dåliga äpplen föras till Ekorosks återvinningsstation och i Karleby till Silverstenbuktens insamlingsplats för trädgårdsavfall. På bägge platserna finns lådor avsedda för äppelinsamling.

I Vasa finns det flak för överskottsäpplen på Stormossen och vid stadens trädgårdsavfallsmottagning på Långbacken.

Etappi har tolv stycken avfallsmottagningar i Södra Österbotten och dessutom en RE-mottagning i Seinäjoki. Där tas äpplen emot från augusti till oktober.

– På avfallsmottagningarna är två kubikmeter den maximala partistorleken, det vill säga ungefär en släpvagn full, påminner Mäntylä.

Hon säger också att det är just den här veckan som äpplen har börjat komma till avfallsmottagningarna. Höstens äppelskörd är alltså igång.

– Det kan även bero på gårdagens vindar, som fick äpplena att falla från träden, säger Mäntylä.

Texten är en bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel Sylvia-myrsky pudotti omenat puista – ensisijassa omenat kannattaa säilöä, mutta huonot voi viedä maksutta jäteasemille skriven av Elina Niemistö och Petra Haavisto