Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Babynyheter från Högholmen: Manulerna har fått tillökning

Uppdaterad 10.08.2023 17:47.
Handskförsedda händer håller i en manulunge.
Bildtext Manulungen fotograferades i samband med en veterinärundersökning.
Bild: Annika Sorjonen / Korkeasaari

Manulungen föddes i juni. Nu följer den sin mamma och har börjat undersöka utomhusinhängnaden.

Högholmens djurgård berättar att deras manulhona fått en unge.

I början av juni noterade personalen på Högholmen att manulhonans beteende förändrats och att hon börjat tillbringa mycket tid i sitt bo. När personalen fick möjlighet att undersöka bolådan närmare upptäckte de att det fanns en unge där.

Honan kommer från en tysk djurpark och i våras fick Högholmen en manulhane från Budapest. Manulerna, som också kallas pallaskatter eller stäppkatter, lever ensamma och träffas endast under honans brunsttid. Högholmens manuler parade sig flera gånger när de tillbringade en första brunstperiod tillsammans.

Babynyheter från Högholmen: Manulhonan har fått en unge - Spela upp på Arenan

Ungen är en hona och två månader gammal.

”Manulungen följer sin mamma och leker med maten som mamman har med sig åt den, vilket är övning inför den tid när ungen snart växer ifrån uppfödningen på mjölk. Via kamera följer vi med hur ungen susar förbi i inomhusutrymmena och den har redan tittat försiktigt på utomhusutrymmena”, säger djurskötaren Jonne Stenroth i ett pressmeddelande.

Manulen kommer från Asien och är ett kattdjur i ungefär samma storlek som en tamkatt. Den har tjock päls och arten hör till de europeiska djurparkernas skyddsprogram. När ungen blir äldre kommer man att se om det går att hitta en genetiskt lämplig partner åt den.

Artikeln uppdaterades 10.8.2023 klockan 17.46 med videon.