Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Man sågade sig i benet med motorsåg – fick sy såret själv på hälsostationen på grund av läkarbrist

En man som syr ett sår på sitt eget ben.
Bildtext Foto från Henrik Hoffmeyers privata album.
Bild: Henrik Hoffmeyerin kotialbumi

Tysken Henrik Hoffmeyer har sommarstuga i Juga i Norra Karelen och har fått uppleva hur hälsovården körts ner. Då ingen läkare fanns till hands tvingades han sy sitt egna sår.

Tysken Henrik Hoffmeyer har haft sommarstuga i Juga i Norra Karelen i omkring 20 år. Den här sommaren tog stugsemestern en oväntad vändning när Hoffmeyer skulle röja skog på sin tomt.

Hoffmeyer skulle bara testa motorsågen och hade därför inga skyddskläder på sig. Sågen slant och rispade upp ett fult sår ovanför knäet.

Hoffmeyer bedömde att såret måste sys och tog kontakt med hälsostationen i Juga för att be om hjälp.

Han fick veta att det inte fanns vare sig läkare eller sjukskötare på hälsostationen som skulle ha kunnat sy såret. Den närmaste läkaren fanns på 50 kilometers avstånd i Nurmes och till samjouren i Joensuu var det omkring 100 kilometer.

Hoffmeyer jobbar själv som urolog och frågade om han kan få komma in till hälsostationen och sy sitt sår själv. Han fick tillåtelse att göra det, på det villkor att han gjorde det på eget ansvar.

Hoffmeyers fru skjutsade in honom och han sydde sig själv med tre stygn.

– Såret var ungefär fyra centimeter långt, men motorsågens kedja hade trasat sönder det, säger Hoffmeyer till Yle Uutiset.

”Lättare att få hjälp i Tyskland”

Yle har varit i kontakt med mannen sedan han återvänt till Tyskland. Enligt Hoffmeyer har såret läkt ihop fint och benet klarar redan av nästan normal belastning.

Situationen var aldrig direkt akut, men stugägaren är oroad över servicen på hälsostationen i Juga. Den har blivit sämre år för år så länge han tillbringat sina somrar i Finland.

– För omkring 12 år sedan skadade min fru foten. Då kunde man sköta all vård i Juga, med start från röntgenundersökningen.

Hoffmeyer tar också emot patienter via en privat läkarstation i Finland. Enligt honom är hälsovårdssystemen i Finland och Tyskland väldigt olika.

– I Tyskland pratar man också om problemen inom hälsovården, men jag anser att man i akuta fall får hjälp snabbare i Tyskland än i Finland.

Han vill ändå tacka personalen på Juga hälsostation för deras vänliga service och mod.

Läkarsituationen har varit dålig länge

Jukka Heikkinen är ansvarig servicedirektör vid Norra Karelens välfärdsområde. Han säger att man inte agerat enligt välfärdsområdets anvisningar i Hoffmeyers fall.

– Vi utreder fallet internt, säger Heikkinen.

Läkarsituationen vid Jugas hälsostation har länge varit utmanande. Sedan början av året får hälsostationen besök av en läkare endast en vardag per vecka. Det har också varit möjligt att använda sig av läkartjänster på distans.

Enligt Heikkinen har det sedan början av sommaren funnits en läkare på plats i medeltal två dagar i veckan i Juga. Men i juli har det inte alls funnits någon läkare på plats.

I mars demonstrerade Jugaborna utanför Norra Karelens centralsjukhus (läs mer på finska) för att uttrycka sin oro över framtiden för hälsovårdstjänsterna.

Lokaltidningen för Juga och Koli, Vaarojen Sanomat, var först ut med nyheten.

Det här är en översättning och bearbetning av Laura Kosonens artikel Mies sahasi moottorisahalla polveensa – ompeli haavan itse terveysasemalla, koska kunnassa ei ole lääkäreitä. Översättningen är gjord av Erika Rönngård.