Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Det här är det värsta vi har varit med om” – Hawaiiborna Kathy och Bertil Long har besökt skogsbrandsdrabbade ön Maui fyrtio gånger

Uppdaterad 11.08.2023 21:53.
Förödelse i Lahaina efter bränderna i terrängen - Spela upp på Arenan

Dödssiffran på Hawaii stiger. Nu har 55 människor bekräftats döda. Det här är den värsta naturkatastrofen som drabbat Hawaii någonsin, säger delstatens guvernör Josh Green.

I Hawaii är människorna i chock, säger Kathy och Bertil Long som är bosatta på den stora ön Hawaii sedan över 40 år tillbaka.

De berättar att de under sina år bevittnat vulkanutbrott och orkaner, men aldrig en så här förödande brand.

– Det här är det värsta vi har varit med om. Vackra och historiska staden Lahaina är ödelagd. Det är tragiskt, säger Kathy Long per telefon.

Kathy Long, som är konstnär och vars far var finländare, har tillsammans med sin finlandssvenska man Bertil besökt drabbade Maui åtminstone fyrtio gånger.

Bertil och Kathy Long ler mot kameran.
Bildtext Bertil och Kathy Long har bott på Hawaii i över 40 år.
Bild: Privat/Kathy Long

De känner många konstnärer i turistorten Lahaina. Nu har 80 procent av staden brunnit ner.

Bertil Long berättar att det är vanligt med mindre bränder på de västra mycket torra delarna av Hawaiiöarna.

– Vi bor på den stora ön Hawaii som är glesbebyggd och här lyckas man stoppa eldsvådorna innan de når bebyggelse. På tätbebyggda Maui är det svårare, men ingen hade kunnat förutspå en så här kraftig brand. På bilderna såg det ut som att luften brinner.

Räddningsarbetet på Maui pågår fortfarande. Man befarar att dödssiffran kommer att stiga. Samtidigt evakueras öbor och turister från Maui.

”Jag är inte säker på att Lahaina kommer tillbaka”

Förödelsen är stor. Över 1 700 byggnader har totalförstörts. Frågan är om det populära turistmålet Lahania, en av Hawaiis mest kända platser, kan återuppbyggas.

– Hawaiianerna är väldigt resilienta, de är starka och ger inte enkelt upp, men ekonomiskt blir det svårt. Det kommer att ta tid innan turisterna återvänder till de eldhärjade områdena på Maui. Utan turister får människorna ingen inkomst, säger Bertil Long.

Hans fru Kathy tror att Maui är en viktig plats för inte bara amerikaner utan också folk runtom i världen.

– Det ekonomiska stödet blir förhoppningsvis stort. Men området är ödelagt. Det är ett stort jobb. Jag är inte säker på att Lahaina kommer tillbaka.

Artikeln har uppdaterats med ett videoklipp från Lahaina.