Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sensationella måldrottningen och stensäkra straffskytten sänkte Japan – Sverige är klart för VM-semifinal: ”Kan gå hur långt som helst”

Uppdaterad 11.08.2023 12:54.
Sveriges skyttedrottning i farten – Amanda Ilestedt sätter 1–0 i kvartsfinalen - Spela upp på Arenan

En osannolik skyttedrottning i ett svenskt semifinallag. Amanda Ilestedt satte tonen då Sverige slog ut Japan och säkrade nytt spel om VM-medaljerna.

I flera dagar hade svenska journalister frågat om och poängterat hur långa och fysiska de blågula spelarna är jämfört med kvartsfinalmotståndarna från Japan.

Då VM-kvartsfinalen väl spelades kom också bevisföringen för hur Sverige skulle lägga Japan på rygg. Den femte raka blågula VM-segern kom med 2–1 och nu väntar ett semifinalmöte med Spanien på tisdag – ett Spanien som slog ut Nederländerna tidigare på fredagen.

– Helt magiskt, vi kämpar och sliter och är i semifinal, helt otroligt. Så jäkla skönt att vi höll undan, säger Filippa Angeldahl till svenska Viaplay.

Efter en dryg halvtimme kom Sveriges 1–0-mål – givetvis på en fast situation, och förstås var det Amanda Ilestedt som var målskytt. Arsenal-mittbacken har varit snudd på ostoppbar i offensivt straffområde och dagens fullträff var hennes fjärde i turneringen.

Att en svensk mittback är delad tvåa i skytteligan i det här skedet av VM hade väldigt få satt sina pengar på.

Att ett svenskt damlandslag är framme i ännu en semifinal borde däremot inte förvåna. I fyra av de fem senaste slutspelen har Sverige tagit sig in bland de fyra främsta – och det här blir fjärde raka globala mästerskapet med blågult i semifinal.

Sveriges mästerskap sedan 2010

VM 2011: brons

OS 2012: kvartsfinal

EM 2013: semifinal

VM 2015: åttondelsfinal

OS 2016: silver

EM 2017: kvartsfinal

VM 2019: brons

OS 2021: silver

EM 2022: semifinal

Helt avgörande för Sverige blev en annan fast situation.

En japansk hands vid en hörna i början av andra halvlek uppmärksammades av VAR-rummet, det blev svensk straff och då placerade Angedahl in tunga 2–0.

– Sverige kan gå hur långt som helst i den här turneringen. De var mycket bättre i 85 minuter i den här matchen. Ett svenskt styrkebesked, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Sverige 2-0 efter straff - Spela upp på Arenan

”Strålande halvlek”

På förhand rankades Japan som knapp favorit i kvartsfinalen, men Sverige svarade med sin klart starkaste prestation i turneringen.

Japan kom inte loss med sitt snabba anfallsspel och i stället var det Sverige som kontrollerade med fysisk tyngd och bollskicklighet. Det kunde ha stått mer än 1–0 i paus – bland annat hade Kosovare Asllani ett stolpskott precis före paus.

– Sverige visade upp ett ett varierat anfallsspel och har full kontroll. De stod för strålande fotboll i första halvlek, säger Lyyski.

Asllanis stolpskott - Spela upp på Arenan

Först efter 2–0-målet kom Japans anstormning i gång på riktigt allvar.

På slutet darrade Sverige rejält och Japan gick för en sen comeback. Riko Ueki sköt en straff i ribban med en kvart kvar, men i den 88:e kom reduceringen genom Honoka Hayashi.

Japan sätter sen reducering mot Sverige - Spela upp på Arenan

Andra VM-finalen någonsin?

Sveriges avancemang hotades på allvar på stopptid, men trots japanskt tryck gick Sverige vidare på sin minst sagt tuffa resa mot ett första, historiskt VM-guld.

I åttondelen slog man ut regerande världsmästaren USA, nu knäckte man turneringens hittills mest imponerande lag Japan och i semifinalen väntar ett oerhört bolltryggt Spanien.

Det svenska VM-intresset har skjutit i höjden – nästan två miljoner svenskar ska ha tittat på upplösningen i söndagens match mot USA – och spel om medaljerna nästa vecka lär göda de febriga tankarna på historia. Kan det svenska damlandslaget ta sig till landets andra VM-final någonsin?

– Vilken match vi gör, det är extra roligt att få göra en sådan här match. Det är nu det roliga börjar, spela om medaljerna. Nu ska vi gå hela vägen, säger Elin Rubensson till SVT Sport.

Diskussion om artikeln