Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobon Mikko Hongells tonårsdröm går i uppfyllelse – nu kastar han loss och seglar jorden runt

Uppdaterad 10.09.2023 10:24.
En man står på en brygga, i bakgrunden segelbåtar.
Bildtext En av utmaningarna i Ocean Globe Race kommer att vara segla runt Kap horn, som enligt Mikko Hongell kallas för ”seglarnas Mount Everest”.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Sju månader ute till havs, alla förberedelser och de ekonomiska uppoffringarna är värda priset. Nu är det dags för Mikko Hongell att tävla om vem som seglar snabbast runt jorden.

Drömmen om att kappsegla jorden runt växte fram då Åbobon Mikko Hongell var 17 år gammal och kappseglade för första gången.

Nu då Hongell är 33 år gammal får han uppfylla sin dröm. Den 10 september 2023 går starskottet till kappseglingen jorden runt Ocean Globe Race och i båten Galiana With Secure tävlar Hongell.

Om besättningen har valts för fort finns en stor risk att man börjar strida med varandra efter 35 dagar ombord i svåra förhållanden, och då är det svårt att lyckas med kappseglingen

Mikko Hongell

Det är sällan man har möjlighet att delta i kappseglingar jorden runt. Då ansökan till Ocean Globe Race dök upp år 2019 tvekade inte Hongell att skicka in sitt cv för att få vara med i Tapio Lehtinens besättning.

– Det var solklart att jag skulle söka och jag är väldigt glad att jag kom in. Nu är det bara att köra full rulle. Det är inte lätt, det finns många svårigheter. Men jag är bombsäker att det är värt det, säger Mikko Hongell.

Svårigheterna finns till havs, men också på land, hemma i Åbo. I en kappsegling jorden runt ingår nämligen att lämna vardagen i 7 månader.

Vi kommer snart till det.

Viktigt att ha rätt besättning

I över två år har besättningen på tolv personer seglat tillsammans och byggt om tävlingsbåten, en Swan 55 från 1970-talet. Båten byggdes ursprungligen för nöjesseglatser och nu har interiören gjorts om helt och hållet så den passar en seglats jorden runt.

– Vi har byggt och fixat så mycket att vi ibland har glömt att vi ska segla också.

Galiana With Secure har mindre plats än moderna motsvarande båtar. I sju månaders tid kommer kaptenen och besättningen vistas dag och natt i ett utrymme som motsvarar storleken på en enrummare. Ett viktigt moment i tävlingen var då kapten Tapio Lehtinen valde ut besättningen.

– Om besättningen har valts för fort finns en stor risk att man börjar strida med varandra efter 35 dagar ombord i svåra förhållanden, och då är det svårt att lyckas med kappseglingen. Vi har ett team där allt fungerar väldigt bra och alla kan ge plats till varandra. Det är fint att åka ut och segla med det här gänget, säger Hongell.

En man håller upp en torrdrkt på en brygga i Åbo.
Bildtext Torrdräkten hör till besättningens utrustning.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

För tävlingen behövs säkerhetsutrustning, proviant och reservdelar. Ombord finns också dykutrustning så att man ska kunna fixa eventuella problem själv då båten är långt ute till havs.

Dessutom finns det regnställ, torrdräkter, stövlar och flytvästar för besättningen ombord. Utöver det får alla ha med sig en väska på max 60 liter.

– Det är mycket att fundera på var man ska sätta allt, men det ser ut som om vi får allt att rymmas.

Förberedd på det mesta – också det minst sannolika

Kappseglingen startar från Southampton i Storbritannien i september. Den första etapphamnen är i Kapstaden i Sydafrika, den andra i Auckland i Nya Zeeland, den tredje i Punta Del este i Uruguay och så går båtarna i mål i Southampton igen i april 2024.

Det svåraste kommer att vara borta från min son i över ett halvt år

Mikko Hongell

Galiana With Secure beräknas nå den första etappen i Kapstaden i slutet av oktober. Då kommer det vara ungefär ett år sedan kapten Tapio Lehtinens segelbåt sjönk utanför samma kust under en annan kappsegling. Lehtinen räddades då av en annan tävlande.

– Händelsen var mycket osannolik, men tydligen möjlig. Det påverkade ändå inte våra säkerhetsförberedelser så mycket, men vi kommer att ha grab bag-väskorna väldigt nära ingången om man måste ut fort, säger Hongell.

I tävlingarna Golden Globe Race och Whitbread Round the World använder man sig av traditionella redskap för navigering.
Bildtext Tävlingsdeltagarna får inte navigera med digitala hjälpmedel, utan samma tävlingsregler gäller som då Ocean Globe Race ordnades för första gången för 50 år sedan. På bilden Galiana With Secures kapten Tapio Lehtinen.
Bild: P. Porkola

Hongell är säkerhetsansvarig under Ocean Globe Race och har tagit i beaktande det mesta som kan hända ombord, till exempel vad man gör ifall masten går av. Det här fick besättningen uppleva i praktiken under den sista förberedande kappseglingen innan kappseglingen jorden runt.

Då väcktes Hongell mitt i natten av att den splitternya masten brast.

– Man kan säga att det var bra att vi testade båten ännu en gång. Det var bättre att masten for av då än senare, för det hade gjort att vi inte hade kunnat starta alls i Ocean Globe Race eller att vi hade blivit tvungna att avbryta.

Vad är svårast med att segla jorden runt?

Så till det där med utmaningar och svårigheter.

Under en kappsegling jorden runt möter besättningen på omväxlande förhållanden. Stundvis kommer det vara varmt, rentav hett, och stundvis kallt och blött då Galiana With Secure rör sig mellan olika breddgrader. Den största utmaningen till havs är både om det blåser alldeles för mycket och om det inte blåser alls.

– På Södra Oceanen möter vi antagligen de största stormarna. Där är alltid stora vågor för de bildas runt Sydpolen och det finns ingenting som stoppar dem. Det är ett ställe som seglare runt om i världen fruktar. Men det kan hända att det svåraste blir att ta oss över ekvatorn. Där är ingen vind, vilket är det värsta för kappseglare. Samtidigt är där otroligt varmt.

En man står på en brygg aoch tittar upp mot en segelbåts mast.
Bildtext Mikko Hongell lämnar vardagen i Åbo i över ett halvt år. Deltagarna får inte ha kontakt med anhöriga då de är ute till havs.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Hongells största utmaning finns ändå inte ute på havet, utan hemma i Åbo.

– Det svåraste är att jag kommer att vara borta från min son i över ett halvt år.

Tävlingen har krävt mycket tid av Hongell innan själva starten. Själva kappseglingen kräver hela hans uppmärksamhet och Hongell har tagit tjänstledigt från jobbet som sjöbevakare fram till maj 2024. Tävlingen är en stor satsning ekonomiskt för hela familjen, och det är svårt för frun som är ensam hemma och sköter huset och parets två år gamla barn, säger Hongell.

Men kappseglingen jorden runt är mer än en seglats för Hongell. Den är att uppfylla drömmen han hade som tonåring.

– Jag skulle inte göra det här om det inte var värt det. För det är mycket jag missar.

Diskussion om artikeln