Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo djurskyddsförening är orolig över fågelinfluensaläget: “Allmänheten har sist och slutligen informerats ganska lite om skyddsåtgärderna”

Närbild på mås på asfalt.
Bildtext Fågelinfluensan har spridits särskilt bland måsfåglar, men också bland pälsdjur i Finland. Bildsättande arkivbild.
Bild: Matti Myller / Yle

Vid Åbo djurskyddsförening ändrade man redan för några år sedan på rutinerna kring skötseln av vilda och sjuka djur på grund av fågelinfluensan.

I Åbo djurskyddsförenings lokaler tar man förutom hemlösa sällskapsdjur också hand om vilda djur som av någon orsak behöver hjälp.

I och med fågelinfluensan måste djurskyddsföreningens personal nu vara extra noggranna då de tar hand om vilda och sjuka djur.

– Om det är fråga om ett typiskt fågelinfluensafall så är vi väldigt noga med att våra frivilligarbetare har handskar och munskydd, och att de desinficerar sina händer före och efter. Om de måste röra fåglar ska de gärna också klä på sig skyddskläder, säger Britt-Marie Juup som är verksamhetsledare vid Åbo djurskyddsförening.

Vid Åbo djurskyddsförening ändrade man redan för några år sedan på rutinerna kring skötseln av djuren på grund av fågelinfluensan.

Britt-Marie Juup i Kakskerta i Åbo den 29.6.2022.
Bildtext Britt-Marie Juup, verksamhetsledare vid Åbo djurskyddsförening.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Fåglar som man starkt misstänker att har smittats av fågelinfluensa kommer aldrig innanför djurskyddsföreningens portar, utan avlivas på plats och ställe. Övriga sjöfåglar och rovfåglar måste sitta i karantän i en separat byggnad på djurhemmets gård.

Därutöver tar djurskyddsföreningen också hand om bland annat mindre fågelarters ungar, ekorrungar, igelkottar och små gnagare. Dessa djur tas in till djurskyddsföreningens lokaler.

– Dem tar vi direkt in till vårt djurhem och sköter om dem här. De ska ju ha både värme och mat ungefär varannan var tredje timme, dygnet runt. Så de behöver faktiskt mycket vård.

En ekorre i en bur vid ett djurhem.
Bildtext I Åbo djurskyddsförenings lokaler tar man förutom hemlösa sällskapsdjur också hand om vilda djur som av någon orsak behöver hjälp.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

”Fågelinfluensa är inte att leka med”

Åbo djurskyddsförening är orolig över hur fågelinfluensan har spridit sig i Finland den senaste tiden.

– Vi tycker att allmänheten sist och slutligen har informerats ganska lite om skyddsåtgärderna och att fågelinfluensa inte är att leka med. Allmänheten borde få bättre information om vilka symtom man ska vara uppmärksam på hos fåglar när det gäller fågelinfluensa, säger Juup.

Juup berättar att djurskyddsföreningen ofta får se videor av folk som undrar om en fågel de stött på behöver hjälp.

– Vi ser hur folk klappar fågeln eller tar den i famnen och ojar över hur tam fågeln är. Man är ju lite osäker över ifall fågelinfluensan kan spridas med luften och därför är det hisnande att se dessa videor. Vi säger till dessa personer att de genast ska vara i kontakt med läkare om de får symtom, säger Juup.

En liten fågel i en bur vid ett djurhem.
Bildtext Mindre fåglar tas in i Åbo djurskyddsförenings lokaler. Sjöfåglar och större rovfåglar måste sitta i karantän i en separat byggnad på djurskyddsföreningens gård.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Får få samtal gällande misstankar om fågelinfluensa

Människor runtom i hela landet ringer till Åbo djurskyddsförening för att få råd gällande djur, då föreningen är den enda i landet som har ett nödnummer som är i bruk varje dag dygnet runt.

Men djurskyddsföreningen får ändå få samtal gällande misstankar om fågelinfluensa.

– Tyvärr får vi ganska lite sist och slutligen, och det är vi lite oroliga över. För det betyder det att folk antingen tar den här saken hemskt lättvindigt, eller kanske de ännu heller inte vet hurdana symptomen är. Så vi skulle önska att vi skulle få mera, säger Juup.

Typiska symtom på fågelinfluensa hos fåglar