Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fästingarna blir fler och urbanare – men Lovisabor stöter främst på dem i skogen: ”Det finns massor av dem i år”

Närbild av en person som håller i en fästing, i bakgrunden en hund.
Bildtext Fästingarna är ett gissel både för människor och djur. Arkivbild.
Bild: Jaromír Chalabala / Alamy/All Over Press

Det här tycks vara ett rekordår för fästingar.

Fästingarna har ökat överallt, både ute i naturen och i städernas parker. Enligt professor Ilari Sääksjärvi från Åbo universitet så har webbplatsen Punkkilive fått in fler observationer i år än tidigare. Det är en webbplats där vem som helst kan meddela var man har stött på fästingar.

Visst kan ökningen delvis bero på att folk oftare börjat skicka in sina fästingobservationer. Men forskare som studerat fästingarnas utbredning i över tio år har lagt märke till att de stadigt ökar i antal och sprider sig från kusten och inåt landet.

På Punkkilive-kartan finns en hel del fästingobservationer från centrum av Lovisa. En del av dem är inprickade i den skuggiga Ankarparken invid torget.

På en bänk i Ankarparken sitter Julia Lepistö med sin bärbara dator i famnen. Hon har sett en del fästingar i år, men bara i husdjurens päls.

– Som tur är har jag inte behövt stifta närmare bekantskap med dem, säger Lepistö.

Hon har inte märkt att det i sommar skulle ha varit fler eller färre fästingar än vanligt.

– Jag har några katter och en hund. Varje sommar får man ta bort några fästingar från dem, säger Lepistö.

En ung kvinna sitter på en bänk i en park med en laptop i famnen. Hon tittar in i kameran och ler.
Bildtext Julia Lepistö sitter och jobbar i Ankarparken.
Bild: Mira Bäck / Yle

På Drottninggatan kommer Kristina Eriksson emot.

– Jag har sett massor på hunden och själv hade jag på mig den första fästingen på över 50 år. Det är massor av dem i år. Det finns mycket mer än tidigare och de kom tidigare på våren, berättar Eriksson.

Hon bor på landet och brukar stöta på fästingar i skogen eller när hon går med hunden längs vägrenen. Själv satsar Eriksson på täckande kläder, på hunden använder hon ett fästingmotverkande medel som gör så att de inte biter sig fast.

I centrum av staden har hon inte stött på några kryp.

– Tack och lov, de är äckliga, tycker Eriksson.

Fästingarna har haft en bra vår men de gillade inte det torra och heta junivädret. Nu då vädret har varit fuktigt förväntar sig professor Ilari Sääksjärvi från Åbo universitet att fästingarna kommer att frodas igen.

– Det stämmer, vi märkte att hunden hade mycket mindre av dem under den torra perioden. De försvann för en tid men är nu tillbaks och älgflugan lika så, säger Eriksson.

Vaccin och fästingkoll

En person som också har koll på fästingar är landsbygdsombudsman Jukka Lemmelä. Han har länge jobbat med att sköta om Lovisas ekonomiskogar och befinner sig ute i terrängen när han svarar i telefon.

– Jag har märkt att antalet fästingar tycks variera från år till år och plats till plats. Vissa år har jag hittat flera fästingar på mig men det är förstås svårt att säga om de kommer från skogen eller husdjuren, säger Lemmelä.

Han tycker att fästingarna faktiskt inte varit så farligt många i år.

En gång i en lummig men skuggig park. Bilden är tagen nerifrån så man ser gräs och nedre delen av ett träd i närbild.
Bildtext Fästingarna finns inte enbart i skogen eller längs vägkanterna. I år har Punkkilive fått in sex rapporter om sammanlagt 25 fästingar från Ankarparken i Lovisa. 2022 kom två observationer från samma park, utan specifikation på hur många fästingar man då sett.
Bild: Mira Bäck / Yle

Eftersom Lemmelä rör sig så mycket i skogen så är han noggrann med att vaccinera sig mot fästingburen encefalit, TBE. Han får vaccinet via jobbet. Sen gäller det förstås att ha täckande kläder och skor med höga skaft. Det är också bra att gå igenom hela kroppen och kolla så man inte har fästingar på sig när man kommer hem.

En annan sjukdom som sprids av fästingar är borrelia. Den kan man inte vaccinera sig mot, men den kan behandlas med antibiotika.

På hälsocentralen i Lovisa har man skött om fästingbett, liksom varje sommar. Enligt Lovisas ledande läkare Marika Ylärakkola är det ändå svårt att säga hur många och om det är fler eller färre än tidigare.