Sjundeåföräldrar besvikna på de nya skolskjutsarna – bussarna saknar säkerhetsbälten och barnen måste gå längs livligt trafikerade vägar
Sedan upphandlingen av all kollektivtrafik i Sjundeå gick över till samkommunen Helsingforsregionens trafik, HRT, kan kommunen inte längre ställa krav på servicen. Nu riktar familjer kritik mot att barnens skolväg blivit otryggare.
Mette Nyberg är en av de föräldrar som är oroad över de nya arrangemangen.
Familjen bor längs en väg som ansluter till Svidjavägen, som är en livligt trafikerad och farlig väg.
Tidigare har dottern, enligt ett kommunalt beslut, fått stiga av bussen vid vägskälet.
Nu då höstterminen började, meddelade busschauffören att han stannar vid korsningen den här gången. I fortsättningen måste dottern stiga av vid närmsta busshållplats.
Det här innebär alltså att hon blir tvungen att promenera en bit längs Svidjavägen, där det kör många större fordon i hög fart.
– Lite senare berättade dottern att det inte fanns några bälten i bussen. Då blev vi så chockade, för det är ju en farlig väg med massor av hjortar och älgar, och så finns det inga bälten.
I fjol, när dottern gick i förskolan, fick barnen skjuts med en mindre buss i vilken det fanns bälten, berättar mamman Mette Nyberg.
Förvaltningskoordinator: ”HRT bär ansvar över trafiken”
Att det nu skett förändringar vid höstterminens början beror på att HRT från och med hösten upphandlar all kollektivtrafik i Sjundeå. Tidigare upphandlade Sjundeå kommun skolskjutsarna själv.
De nya utvidgade rutterna, som är planerade så att de ska anknyta till de tågtrafikens avgångar, trädde i kraft den 10 augusti.
– Vi har nog gett över all information om hur vi skött saken tidigare och även önskemål, till exempel om säkerhetsbälten till HRT, säger Sjundeås förvaltningskoordinator Cilla Ojala.
Hon säger att eftersom det nu är HRT som bär ansvar för kollektivtrafiken, så kan kommunen inte kräva något, bara önska.
Cilla Ojala säger sig också vara medveten om att det inom kollektivtrafiken finns en del fordon som enligt lag inte behöver ha säkerhetsbälten, till exempel i större bussar som förutom sittplatser också har ståplatser.
Hon kommer att vara i kontakt med HRT med anledning av den respons som hon har fått av föräldrar.
– Jag kommer nog att fråga om det går att få bussar med bälten.
HRT:s planerare: ”Justerar efter hand”
Tero Mertanen, som är kollektivtrafikplanerare och teamledare på HRT, säger att han är medveten om situationen i Sjundeå och att han diskuterat saken med kommunen.
Precis som Sjundeås förvaltningskoordinator Cilla Ojala, hänvisar han till att det finns bussar som inte behöver ha säkerhetsbälten enligt lag.
Det beror på delvis på att större bussar, som är planerade för urban trafik, är byggda för att vara tillräckligt säkra i de förhållanden där de kör.
Men att bussarna är större innebär också att det inte går att stanna med dem lika smidigt som mindre bussar, med tanke på den allmänna trafiksäkerheten.
– Tidigare har det kanske gått att svänga i slutet av en väg som tagit barnen ända hem, men nu går det inte längre.
Tero Mertanen säger att HRT försökt planera rutterna så smidigt som möjligt med hänsyn till de önskemål kommunen kommit med.
Efter att fått respons redan första dagen fortsätter HRT att diskutera sådana lösningar som inte finns i planen, men ändå kunde göra elevernas skolväg tryggare.
Man försöker hitta ställen närmare barnens hem där bussen kunde stanna, till exempel en bredare vägren.
Är det ändå kanske så, att Sjundeå inte är lika urbant som en förort till Helsingfors och att det därför uppstår sådana här missar?
– Det kan hända, att det ligger något i det, säger Tero Mertanen och berättar att samma typ av problematik dykt upp på vissa rutter i Sibbo.
– Man kan säga att diskussionen är på pricken lika.
Ser också över säkerhetsbälten
Vad beträffar säkerhetsbältena, vågar Tero Mertanen inte lova att saken löses i en handvändning.
Enligt honom finns det en möjlighet att se över den nuvarande fordonsparken, ifall det vore möjligt att på någon rutt plocka in bussar med bälten.
Samtidigt måste HRT garantera att alla som vill åka ryms med, i fall tågtrafiken hämtar många nya passagerare.
– Så en direkt återgång till hur det var i början av året ser jag inte som trolig.