Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gruppordförande Otto Andersson: Sannfinländska utspelet om Biaudet provokativt och betydelselöst

En man står utomhus framför en gul vägg.
Bildtext Enligt Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson kommer de närmaste veckorna att bli avgörande.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson medger att SFP och gruppen befinner sig i ett svårt läge. Han säger att det sannfinländska utspelet om att utesluta Eva Biaudet ändå inte kommer att påverka interna diskussioner.

Sannfinländarnas gruppordförande Jani Mäkelä sade till Helsingin Sanomat i torsdags att SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet borde överväga att lämna gruppen, med tanke på sitt agerande och sin kritiska inställning till regeringssamarbetet.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson betraktar Mäkeläs utspel som provokativt och betydelselöst.

– Mäkelä är varken medlem i SFP eller Svenska riksdagsgruppen och hans uttalande kommer inte att ha någon som helst betydelse för vår interna diskussion, säger Andersson till Svenska Yle.

Jani Mäkelä, PS
Bildtext Sannfinländarnas gruppordförande Jani Mäkelä är irriterad över Eva Biaudets agerande.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Otto Andersson hoppas nu att Svenska riksdagsgruppen ska hålla ihop med tanke på det svåra läget. Han vill själv inte spekulera kring några eventuella disciplinära åtgärder mot Eva Biaudet.

– Vi har fört några diskussioner i förtroende, vi kommer inte att öppna upp innehållet i de diskussionerna här, säger Andersson.

Statsvetaren och professorn Göran Djupsund bedömer att det är mycket osannolikt att Biaudet utesluts. Eva Biaudet ville inte själv uttala sig för Svenska Yle på under fredagen.

Purra verkar strunta i SFP:s krav

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson sade i förrgår att hon nu förväntar sig konkreta åtgärder som visar att Sannfinländarna verkligen tar avstånd från sådant som kan uppfattas som rasistiskt agerande.

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra svarade i MTV3:s nyheter att Sannfinländarna inte tänker bikta sig på SFP:s begäran.

– Det var kanske inte ett så lovande uttalande. Som ordförande Henriksson sade så kommer de närmaste veckorna att vara avgörande, mycket återstår ännu, säger Otto Andersson.