Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många har vallfärdat till Haiko för att se Albert Edelfelts nyfunna konstverk – besökarrekord på Villa Albert

Hanna Kaarina Syrjäläinen vid Villa Albert, i bakgrunden ett vitt hus och en träbåt.
Bildtext Hanna Kaarina Syrjäläinen är mycket nöjd med sommaren, men än är den inte slut.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Villa Albert har haft en lyckad sommar. Porträttet av Adolf Wasenius som har visats upp för första gången offentligt, har lockat rekordmånga åskådare till utställningen i Haiko.

I slutet av april anlände Albert Edelfelts porträtt av Adolf Wasenius till Villa Albert i Haiko. Redan första veckan väckte tavlan ett stort intresse.

Efter tre månader har Villa Albert redan slagit rekord vad gäller antalet besökare på en sommar, berättar Hanna Kaarina Syrjäläinen som är ombudsman för Albert Edelfelt-stiftelsen.

Villa Albert har haft över 8 500 besökare hittills i sommar. Vanligtvis brukar det vara runt 5 500 besökare per sommar och då är sommaren inte över än.

– Det är flera som har kommit hit för första gången och inte vetat att Albert Edelfelts ateljé finns i Haiko, vilket är väldigt fint.

Hanna Kaarina Syrjäläinen vid den nya Edelfeltmålningen
Bildtext Flera besökare blir chockerade av att se det äkta porträttet av Adolf Wasenius.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Porträttet av Adolf Wasenius har varit mycket lockande. Ägaren till målningen kontaktade Syrjäläinen för att fråga om det fanns intresse av att ställa ut den på Villa Albert. Syrjäläinen svarade att intresset var mycket stort.

Ateneum hade en kommande storutställning om Edelfelts internationella karriär, men tackade nej till porträttet av Adolf Wasenius.

– Många blir chockerade av att det faktiskt är det äkta porträttet. Det är också många som har åkt till Ateneum och frågat om tavlan, för de har trott att porträttet finns där.

Flera människor har rest långa vägar för att besöka Villa Albert. I sommar har resenärer från Frankrike kommit för att besöka ateljén.

– Det finns många som också reser från flera ställen i Finland för att se på tavlan, vilket är fint att se.

Oljemålning föreställande en ung man i kostym. Guldfärgad ram, svart bakgrund bakom tavlan.
Bildtext Porträttet av Adolf Wasenius har lockat många besökare till Villa Albert. I oktober reser porträttet tillbaka hem.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Porträttet av Adolf Wasenius hinner man ännu se under augusti och september. Första oktober stänger Villa Albert för vintern. Hanna Kaarina Syrjäläinen tror ännu på att nå 10 000 besökare före oktober.

Under sommaren har det ordnats olika evenemang och konserter, som brukar locka många till Villa Albert.

– I oktober reser porträttet hem till sin ägare, säger Syrjäläinen.

Diskussion om artikeln