Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åtalen mot Trump kostar honom miljoner – kampanjkassan får i nuläget in mindre än han gör av med

Donald Trump i en golfbil iklädd en vit t-tröja med krage och siffran 45 på ärmen. På ena bröstet står det President Donald Trump och på det andra finns en bild av USA:s presidentsigill. På huvudet har Trump en röd Make America Great Again-keps.
Bildtext Donald Trump under en golfturnering på en av sina golfbanor i New Jersey 10.8.2023. Han var USA:s 45:e president och hoppas nästa år bli vald till den 47:e.
Bild: EPA-EFE

Med miljonbetalningar till minst åtta olika advokatbyråer är det inte bara själva åtalen i New York, Florida och Washington DC som USA:s förre president Donald Trump behöver oroa sig över.

Kan Donald Trump leda sin återvalskampanj från fängelse?* Frågan ställs av nyhetsbyrån AFP och kan tas som ett tecken på att allt inte ser ljust ut i Trump-lägret.

Att ha inte mindre än tre olika åtal på gång i tre olika domstolar är knappast idealiskt när man som Trump förbereder sig för en presidentvalskampanj.

Tidningen New York Times har tagit en närmare titt på Trump-lägrets finanser och konstaterar att kostnaderna för närvarande överstiger intäkterna.

Under de första sex månaderna år 2023 samlade Donald Trump och honom närstående grupperingar genom olika insamlingar och arrangemang in 67 miljoner dollar i donationer för Trumps återvalskampanj och hans rättegångskostnader. Det visar uppgifter från den amerikanska kampanjfinansieringsmyndigheten Federal Election Commission (FEC), rapporterar New York Times.

67 miljoner dollar är mycket pengar, men bara några miljoner mer än de 63 miljoner dollar som Trumps kampanjmaskineri har använt under samma tidsperiod. För kampanjekonomin blir det därför problematiskt när ytterligare 27 miljoner dollar betalas ut – i advokatarvoden och andra kringkostnader i samband med de olika rättegångar som den förre presidenten är i inblandad i.

Ett pelardiagram som visar att Trumps utgifter och inkomster går ganska jämt ut - utom rättegångsrelaterade utgifterna på 27 miljoner dollar som utgör nästan en tredjedel av stapeln till höger.

Enligt New York Times har Trump under första halvan av året betalat över en miljon dollar var till minst åtta advokatbyråer. Advokat- och utredningskostnaderna väntas dessutom öka kraftigt när de – tillsvidare – tre olika åtalen mot honom går vidare i New York, Florida och Washington DC.

Åtalen mot Donald Trump – läget i augusti 2023

– Det här kommer att vara otroligt dyrt, säger försvarsadvokaten Ben Brafman till New York Times.

– Inte bara har han nu att göra med tre separata jurisdiktioner, och ingen vet riktigt vilket fall som kommer att tas upp först, utan de kommer alla att kräva att hans advokater samtidigt driver utredningar, efterforskning och är redo, säger Brafman, som själv inte är inblandad i något av åtalen mot Trump.

Ger fart åt insamlandet

Republikanen Trump använder själv åtalen mot sig som bevis på att demokraterna utnyttjar rättsmaskineriet mot honom. Han uppger också att anklagelserna ökar stödet för honom.

Åtalen verkar också få hans anhängare att öppna plånboken. Hela 40 procent av de medel han samlade in som onlinedonationer under de första sex månaderna 2023 kom under två enveckasperioder i samband att de första åtalen väcktes mot honom tidigare i år, uppger New York Times.

Men allt ser inte ljust ut. Av de pengar som Trump samlar in går nu en allt större del direkt till konton som betalar för kostnader i samband med rättegångarna. Det gäller alltså inte bara advokatarvoden, utan också betalningar till utredare och andra – inklusive ersättningar till Trumps medåtalade.

Assistenten Walt Nauta, som åtalas som expresidentens medkonspiratör i fallet med de hemligstämplade dokumenten, har fått närmare 85 000 dollar i betalningar under första halvan av det här året.

Att pengarna inte går direkt till kampanjen medger Trump själv.

”Resurser som skulle ha gått till reklam och evenemang kommer nu att användas till att bekämpa den radikala vänsterns gangstrar i ett otal domstolar”, skrev han nyligen på Truth Social.

Donald Trump står vid ett talarpodium med armarna utsträckta och talar i en mikrofon. Han är klädd i blå kavaj och röd slips. Bakom honom hänger amerikanska flaggor och på podiet står det Trump och Make America Great Again! 2024
Bildtext Donald Trump talar under ett kampanjmöte i Erie i Pennsylvania den 29 July 2023.
Bild: Joed Viera / AFP

Kan Donald Trump leda sin återvalskampanj från fängelse?

Svaret är ja. Två andra amerikanska presidentkandidater har i tiden också fört sin kampanj från fängelse.

Fem gånger ställde Eugene V. Debs upp som socialistisk presidentkandidat i USA och år 1920 gjorde han det från en fängelsecell i Atlanta efter att som krigsmotståndare ha dömts till tio års fängelse för att ha uppmanat folk att inte inställa sig om de blir inkallade till tjänst i första världskriget.

Lyndon LaRouche ställde upp i presidentvalet i USA hela åtta gånger från 1976 till 2004, än som vänsterkandidat, än som demokrat eller oberoende. Under valet 1992 satt han i federalt fängelse för skattefusk.

Källor: New York Times, AFP, New York Magazine