Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny kampanj ska få fler att hitta till Kimitoöns restauranger

Uppdaterad 14.08.2023 13:18.
Tvä män med keps och munkjacka ler mot kameran.
Bildtext Pete Ekblom och Jonas Sahlberg är båda företagare inom restaurangbranschen, och deltar i kampanjen Ät ute lokalt.
Bild: Maj Lundström / Yle

Den 18 augusti drar kampanjen Ät ute lokalt igång i Kimitoön för första gången. Målet med satsningen är att locka besökare till lokala restauranger och caféer och förlänga säsongen.

Från den 18 augusti till den 17 september ordnas det en restaurang- och cafémånad i Kimitoön. I kampanjen deltar 24 företag inom restaurangbranschen på ön, och temat är närproducerat. De restauranger och caféer som deltar ska lyfta fram lokala produkter och ta fram specialrätter och evenemang som lockar lite extra.

Michael Nurmi är projektkoordinator för kampanjen, och den som tagit initiativet till hela projektet.

– Restaurangvärlden är väldigt månsidig på Kimitoön, och jag anser att det behövs en gemensam satsning för att lyfta fram branschen, speciellt på sensommaren och hösten då det börjar lugna ner sig.

En man i turkos skjorta poserar vid en skylt med texten Ät ute.
Bildtext Enligt Michael Nurmi är Kimitoöborna redan nu ganska aktiva restaurangbesökare.
Bild: Maj Lundström / Yle

Kampanjen riktar sig till alla från Kimitoöbor till turister. För lokalbefolkningen kan kampanjen kanske leda till att man hittar till nya restauranger i hemkommunen, eller att man helt enkelt går ut och äter mer än man annars skulle ha gjort, berättar Nurmi.

Temat för Ät ute lokalt är alltså lokalproducerat. Nurmi säger att det ger hela matupplevelsen en story om man satsar på lokalproducerade produkter.

– Alla regioner har sina specifika produkter som man är väldigt stolt över. Speciellt stolt är man i restaurangerna, och där serverar man sedan det som gör regionen speciell. På så sätt kan man särskilja sig från resten av Finland och hela världen.

De här restaurangerna, caféerna och producenterna deltar i Ät ute lokalt Kimitoön

Också Kimitoöns kommun är en del av kampanjen. Kommunen har nyligen lanserat ett nytt koncept som heter Boost Kimitoön, ett verktyg som ska göra det lättare att svara på nya idéer från näringslivet, berättar näringslivschef Erik Lund. Ät ute lokalt är det första initiativet som Boost Kimitoön står bakom.

– Kommunen har länge velat förlänga säsongen, och det är det vi hoppas att det här projektet ska bidra till. Vi har också sett en väldigt positiv utveckling hos våra lokala matproducenter och vår restaurangsektor. När producenter och krögare hittar varandra och dessutom kopplar det till en säsongsförlängning så blir det ju tre rätt, säger Lund.

En man iförd ljusgrå kostym står framför en glasdörr med gröna kanter.
Bildtext Erik Lund anser att Kimitoöns råvaror gör Kimitoöns restauranger unika.
Bild: Maj Lundström / Yle

”Man kan inte bara bjuda på ärtsoppa och plättar”

Annika Jansson, vd för Söderlångvik, är också positivt inställd till kampanjen och vad den kunde innebära för Söderlångvik och deras restaurang. Söderlångvik har öppet ända fram till den 30 september, och behöver locka besökare också utanför semesterperioden.

– Vi behöver draghjälp av kunder som kommer längre ifrån också. Det här kan locka dem som är nyfikna, vill testa något annorlunda, och som vill understöda de lokala företagarna.

Jansson anser att fler restauranger i Kimitoön borde hålla öppet också utanför högsäsongen, trots att det kan vara tufft ekonomiskt.

– Om bara en restaurang har öppet så kanske man inte kommer körande ända från Helsingfors.

En kvinna med kort, grått hår står framför en vit byggnad i en park.
Bildtext Annika Jansson, vd för Söderlångvik gård.
Bild: Maj Lundström / Yle

Pete Ekblom, som driver sommarrestaurangen Terrassn i Västanfjärd, skulle vanligtvis stänga dörrarna för säsongen vid forneldarna, men tack vare kampanjen så kommer han nu testa att hålla öppet några veckoslut längre.

– Jag har ingen aning om hur det här kommer gå, men det är därför jag är med. Eftersom det här är utanför säsongen så har man också tid att planera menyer och använda mer lokala råvaror.

Jonas Sahlberg driver bryggeriet Kimito Brewing, och är en av de två producenter som deltar i kampanjen. Eftersom även deras försäljning koncentrerar sig till sommaren, så skulle en säsongsförlängning vara välkommen.

Sahlberg betonar ändå att det också krävs att företagarna på ön faktiskt vågar testa nytt och utveckla sig om man vill lyckas locka nya kunder.

– Man kan inte bara servera ärtsoppa och plättar, man måste hålla sig intressant.

Ät ute lokalt - på Kimitoön

10:46

Diskussion om artikeln