Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Alla tiders mest dramatiska straffläggning” – Australien till semifinal för första gången någonsin

Uppdaterad 12.08.2023 14:44.
Se alla straffarna från matchen här. - Spela upp på Arenan

Framgångstörstande nationer, 20 hörnor och ett straffdrama med stort S. Efter en oerhört jämn match drog värdnationen det längre strået mot en av guldfavoriterna.

Flera jättechanser, jämna prestationer och två lag som i tur och ordning dominerade matchen. Så kan man beskriva den tredje kvartsfinalen i VM.

Det var Frankrike som inledde matchen starkast, trots att det förekom farliga målchanser i båda ändarna.

Australien levde på sina kontringar där de visade sig vara överlägsna. När hemmanationen stal bollen och anföll, hade Frankrike ingen chans att få struktur i sitt försvar. Det faktum att läktaren kokade varje gång Australien anföll, gav dem inte mindre energi.

Målchansernas målchans

I slutet av första halvleken kom matchens klaraste målchans. Frankrikes målvakt Pauline Peyraud-Magnin rusade ut mot en boll, men räknade fel. Händelsen ledde till öppet mål för Australien och Mary Fowler. Hjälten i dramat blev försvararen Elisa De Almeida som slängde sig framför bollen och blockade skottet. De Almeida räddade därmed Frankrike från ett underläge.

Experten Jani Lyyski tycker inte att man ska anklaga skytten Fowler.

– Jag håller med dig helt expert Jani Lyyski, att det är inget fel på avslutet, utan Fowler gör precis det hon ska i det där läget. Skottet är snabbt och rätt placerat och allting. Det är bara De Almeidas prestation som är så fullständigt magnifik, instämmer kommentatorn Christoffer Herberts.

– De ska verkligen, verkligen tacka De Almeida i dag efteråt, säger Lyyski.

Se Australiens jättechans till 1-0. - Spela upp på Arenan

Bortdömt mål

Senast i den andra halvleken vaknade Australien till efter den något svaga inledningen. Hemmanationen hade flera bra målchanser och jämfört med den första halvleken, var speltiden på Frankrikes planhalva betydligt större.

– Vi kan bara konstatera att efter de tolv första minuterarna så är det verkligen Australien som kommer in med en massa energi och sätter tempo i matchen och börjar andra halvleken på ett riktigt övertygande sätt, säger expertkommentatorn Jani Lyyski.

Matchen gick inte helt oväntat till förlängning. I kvartsfinalens 16:e hörna nickade Australien in ett självmål till fransyskornas glädje. Men på grund av att Wendie Renard rev ner en australiensisk anfallare, resulterade självmålet i stället till en frispark för hemmanationen.

Straffdrama

Efter en mållös förlängning var straffavgörandet ett faktum.

Frankrike inledde med en bom och publiken på Brisbane Stadium började ta ut segern i förskott. Men efter de fem första rundorna hade båda lagen missat två skott var, och straffdramat fortsatte.

Det skulle krävas totalt 20 straffar innan en vinnare var korad. I den tionde rundan missade Frankrikes Vicki Becho, något som Australiens Courtnee Vine utnyttjade när hon sköt Australien vidare till semifinal.

Australien blir nu den andra värdnationen någonsin att ta sig vidare till semifinal i ett VM. I semifinalen möter Australien antingen England eller Colombia.

Diskussion om artikeln