Jordanien förbjuder vissa uttalanden på nätet
Jordaniens kung har godkänt ett lagförslag om att kriminalisera uttalanden på nätet. Människorättsgrupper kallar det drakoniskt.
Kungen av Jordanien godkände på lördagen ett lagförslag om att förbjuda inlägg på internet som kan betraktas som skadliga för nationell enhet, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå.
Enligt den nya lagen ska det bli straffbart med en viss typs inlägg på internet. Straffet är fängelse eller böter. Kommentarer som ”främjar eller uppmuntrar till omoral” och som ”visar förakt för religion eller undergräver nationell enhet” ska bestraffas.
Människor kan straffas också om de publicerar namn eller bilder på poliser. Metoder som upprätthåller anonymitet tillåts inte heller.
I och med kung Abdullah II:s godkännande blir lagförslaget nu lag. Lagen träder i kraft en månad efter att det publicerats i den statliga tidningen Al-Rai. Tidningen väntas publicera lagen på söndag.
Parlamentsledamöter har hävdat att åtgärden, som ändrar en cyberbrottslagstiftning från 2015, är nödvändig för att straffa personer som sysslar med utpressning och förföljelse på nätet.
Motstånd mot lagen
Människorättsgrupper har reagerat kraftigt mot lagen, och påpekar att den innebär ett tillslag mot yttrandefriheten.
En del politiker och människorättsgrupper varnar för att den nya lagen kommer att utöka statens kontroll över sociala medier, hindra fri tillgång till information och straffa personer som gör inlägg riktade mot regeringen.
En koalition av 14 människorättsgrupper, inklusive Human Rights Watch, har kallat lagen drakonisk.
Lagen är det senaste tillslaget mot yttrandefriheten i Jordanien.
En rapport från Human Rights Watch 2022 fann att myndigheterna i allt högre grad systematiskt ingriper mot demonstranter och journalister för att kväva fredlig opposition och tysta kritiska röster.
Makten i Jordanien vilar på Abdullah II som utser och avsätter regeringar. Parlamentet är följsamt på grund av ett valsystem som motverkar bildandet av starka politiska partier. Kung Abdullah II har upprepade gånger lovat att öppna det politiska systemet, men har ändå sedan ångrat sig på grund av sin oro över att förlora kontrollen till ett mer islamistiskt styre.
Källa: AP