Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Härvan kring Hunter Biden är en partipolitisk soppa av korruption, inflytande, obetalda skatter – och en nypa Trump och Ukraina

Uppdaterad 12.08.2023 20:57.
Joe och Hunter Biden på en basketmatch år 2010.
Bildtext En viktig del av utredningen kring Hunter Biden (till höger) torde handla om de år då hans far Joe Biden var USA:s vice president.
Bild: Reuters

I tio års tid brukade Hunter Biden be sin pappa säga ”Hej” när han talade med sina affärspartners. Men Hunter Bidens pappa är inte vem som helst, utan Joe Biden, i dag USA:s president och tidigare vice president under Barack Obama.

På fredagskvällen kom beskedet att USA:s justitieminister Merrick Garland har utsett en särskild utredare att granska brottsmisstankarna mot presidentsonen Hunter Biden.

Men vilka är turerna i Hunter Biden-härvan? Varför ska han utredas just nu? Och varför heter det att det här fallet kan påverka det amerikanska presidentvalet 2024?

Den sista frågan är delvis enkel att besvara: det är möjligt, kanske till och med sannolikt, att presidentvalet nästa år ställer upp samma protagonister som valet 2020: den sittande presidenten Joe Biden för Demokraterna och den förre presidenten Donald Trump för Republikanerna.

Över Donald Trump hänger ett antal rättsprocesser, vilket ökar Republikanernas intresse för juridiska besvär för Joe Biden. Finns det då inte orsak att väcka åtal direkt mot presidenten kan man argumentera att det går att i stället göra det via sonen Hunter.

Men kopplingen till Vita huset handlar alls inte bara om att politiska motståndare vill smutskasta Joe Biden och tar till första bästa tillhygge. I stället beskriver analytiker Hunter Biden som presidentens största problem just nu.

New York Times konstaterar att härvan från att ha varit en ”smärtsam men relativt begränsad politisk skandal som främst engagerade entusiaster till höger” i och med tillsättandet av en särskild utredare nu har vuxit till sig och kan dra ut i en flera månader lång process som sammanfaller med en tid då Joe Biden gör sig redo för sin återvalskampanj.

Joe Biden ler medan han står vid ett talarpodium. I bakgrunden USA:s flagga.

Joe Biden bekräftar att han ställer upp i presidentvalet 2024

80-åringen vill fortsätta med Kamala Harris vid sin sida.

Skatter och vapen är småpotatis ...

Vilka de eventuella framtida åtalspunkterna blir är oklart, men åtminstone handlar det om obetalda federala skatter åren 2017 och 2018. Största delen av de skatteskulderna hade Hunter Biden ändå betalat bort, vilket gör det mindre sannolikt att en rättegång skulle leda till en fällande dom eller ett långt straff, rapporterade New York Times i mars 2022.

För en fällande dom ska åklagaren också påvisa att den åtalade har gjort det avsiktligt och inte bara av slarv. På den punkten kan Hunter Biden ha nytta av att han har erkänt att han har varit narkotikaberoende.

Drogproblemen har däremot direkt lett till nästa knipa: Hunter Biden har erkänt att han har ägt ett vapen samtidigt som han använde narkotika, vilket är ett federalt brott i USA.

Skatte- och vapenbrotten hade Hunter Biden redan preliminärt kommit överens om att erkänna, men den överenskommelsen med åklagaren – samma åklagare som nu har utsetts till särskild utredare, David Weiss – godkändes inte av en domare i Delaware.

... men korruptionsmisstankar är ett större problem

Om en vuxen son – som dessutom har juristexamen från det ansedda universitetet Yale – inte lämnar in sin skattedeklaration i tid och betalar skatterna för sent kastar det inte värst mörka skuggor på pappan, inte ens om han är vice president i USA, vilket Joe Biden var åren 2009–2017.

Däremot är anklagelserna om korruption som Republikanerna också upprepar betydligt allvarligare.

Det är här andra länder blir inblandade. Efter sin juristexamen 1996 arbetade Hunter Biden som advokat och med lobbning så länge pappa Joe Biden var senator.

När Barack Obama bad Joe Biden ställa upp som vice presidentkandidat 2008 meddelades det också att Hunter Biden slutat arbeta med lobbning i Washington. Några år senare gör den yngre Biden lukrativa affärer i Kina och Ukraina.

Våren 2014 fick Hunter en styrelsepost i gasbolaget Burisma, vars ägare var den ukrainske oligarken Mykola Zlotjevskyj som hade varit minister under landets förra proryska president Viktor Janukovytj. Det var ett välbetalt uppdrag som Hunter Biden inte verkade ha några uppenbara kvalifikationer för – utom sin koppling till pappa vice presidenten.

Hunter Biden (till vänster) på ett arkivfoto från januari 2013 då Joe Biden svors in som vice president.
Bildtext Hunter Biden stod strax bakom sin pappa i januari 2013 då Joe Biden svors in som USA:s vice president.
Bild: EPA-EFE/Carolyn Kaster

Varumärket Biden

I ett vittnesmål till en kommitté i USA:s representanthus i slutet av juli i år sa Hunters mångårige affärspartner Devon Archer att Hunter Biden lät sin pappa, då vice president, hälsa på affärspartners med hjälp av telefonens högtalarfunktion. Det gjorde han flera gånger under de tio år Devon Archer och Hunter Biden arbetade ihop.

Enligt Archer var kopplingen till ”varumärket Biden” något som skyddade Burisma och gav dem tillgång.

– Det handlar mycket om att öppna dörrar, ni vet, både globalt och i [Washington] DC, sa Archer i sitt vittnesmål enligt Washington Examiner.

Devon Archer specificerade också att varumärket Biden mest handlade om Joe, eftersom han var den som ”gav varumärket mest värde”.

Enligt Archer var Joe Biden ändå aldrig inblandad i några affärer, utan att det handlade om att Hunter Biden ville skapa en illusion av att man genom honom fick tillgång till hans far.

Presidenterna Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump gestikulerar i var sin fåtölj med en rad ukrainska och amerikanska flaggor bakom sig.
Bildtext En ung Volodymyr Zelenskyj är med på ett hörn i Hunter Biden-härvan. Han träffade sin amerikanska kollega Donald Trump i New York i september 2019.
Bild: Shealah Craighead / AOP

Ukrainsk riksåklagare fick sparken

Under åren 2014–2015 besökte Joe Biden ändå Ukraina ett antal gånger. Det tog Donald Trump fasta på under sin valkampanj 2019. Enligt Trump, som då var president, ska Joe Biden ha missbrukat sin tidigare roll som vice president för att hjälpa Hunter.

Biden ska enligt Trump ha krävt att Ukrainas dåvarande riksåklagare Viktor Sjokin – vars kontor utredde misstankar mot Burismas ägare – skulle få sparken. Om Biden inte fick sin vilja igenom skulle Ukraina gå miste om en miljard dollar i lånegarantier, påstod Trump.

Biden hade uttalat sig om Sjokins avgång under en debatt som amerikanska Council on Foreign Relations ordnade i januari 2018 och var då väldigt nöjd åt att ha pressat fram avgången.

Trump antydde följande år att Sjokin hade fått sparken för att han var för tuff mot korrupta oligarker, men det var inte bara vice president Biden utan också organisationer och långivare som IMF och Världsbanken som hade krävt att att Sjokin skulle avskedas av motsatt skäl – för att han själv var korrupt.

Senare framkom uppgifter som visade att utredningen mot Hunter Bidens arbetsgivare Burisma hade gått i stå under Viktor Sjokin, så att han avskedades var inte till hjälp för Burismas ägare Mykola Zlotjevskyj.

Efteråt hamnade Trump själv i blåsväder eftersom Demokraterna ansåg att han försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som på den tiden inte var den världskändis han är i dag, att utreda Hunter Bidens affärer i Ukraina.

Källor: New York Times, The Hill, New York Post, The Times, Berlingske, DN, The Free Press, Washington Examiner, AFP

Artikeln uppdaterades kl. 20.57 med fler detaljer kring avskedandet av den ukrainske riksåklagaren Viktro Sjokin.