Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Sexsnacket i skolorna har blivit modernare – men föräldrar måste ta större ansvar

En person trär på en kondom på en gurka.
Bildtext Sexualundervisningen handlar inte längre bara om att trä på kondomer på gurkor och bananer och hur barn blir till. Undervisningen har blivit mer mångsidig.
Bild: Imago / VCG / All Over Press

Sexualundervisningens största problem i dagens läge är att det finns för lite tid för det i skolorna, enligt experter. Positivt är att diskussionerna om sex och sexualitet har blivit mångsidigare.

Sexualundervisningen i våra skolor har gått från mer avskräckande diskussioner om graviditet och könssjukdomar till mer positiva diskussioner om exempelvis sexualitet, mångfald och samtycke.

Det säger Outi Leskinen som är expert på ungdomsfrågor vid Befolkningsförbundet. Hon gläds över att man i dagens läge utvidgat sexualundervisningen och exempelvis diskuterar sex i njutningssyfte och att sätta gränser.

– Det är viktigt för unga att de lär sig att man kan kan avbryta sex när som helst och att man har rätt att ändra sig, även om man har gett löften, säger Leskinen.

Experter inom sexual hälsa hoppas ändå att föräldrar skulle ta större ansvar att lära sina barn om sexualitet och sex.

Lärares intresse och skicklighet påverkar

Sexualundervisning är en del av läroplanen och ger goda grunder för att erbjuda sexualundervisning av hög kvalitet, säger specialexpert Katriina Bildjuschkin vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Undervisningen har gått från att bygga på heterosexuella relationer och samlag till att nu fokusera på flera sexualiteter. Det främsta problemet är att det reserveras för lite tid för sexualundervisningen, säger Bildjuschkin.

Kvaliteten på undervisningen kan också variera från skola till skola. Allt beror på lärarens intresse och yrkesskicklighet.

– Sexualundervisning är inte en del av läroplanen vid lärarutbildningen. Lärarens kunnande spelar en stor roll om hen kan förhålla sig naturligt till ämnet, säger Leskinen.

Onödig skam gör diskussionerna pinsamma

Många unga upplever fortfarande att det är pinsamt att diskutera sex och sexualitet och bakgrunden till det är bristande sexualundervisning, enligt Leskinen och Bildjuschkin.

I många familjer tar man fortfarande inte upp frågor som rör sexualitet.

– Frågan har ändå gått framåt om man exempelvis jämför med början av millenniet. Föräldrar har stöd av barn- och ungdomsböcker om sexualitet och det finns också högkvalitativ information om sexualundervisning på nätet, säger Bildjuschkin.

Allt ansvar ligger inte på hemmen, en ung person vill nödvändigtvis inte dela den mest intima delen av sig själv med sina föräldrar

Det är viktigt att diskutera sex med sina barn. Bristande kunskap, press från samhället och osäkerhet kan nämligen leda till att unga börjar ha sex innan de är redo för det.

Då kan man ångra sig i efterhand, säger Bildjuschkin.

Illa om unga söker bekräftelse genom rusmedel och porr

Som förälder är det viktigt att lära sina barn att tala om sex. Annars kan det vara svårt att framföra önskemål som rör sex eller exempelvis fråga om preventivmedel.

Om man förknippar sin egen kropp eller sexualitet med skam eller pinsamhet kan det vara svårt att över huvudtaget ha ett sexliv, eller så kan man låtsas vara kunnig och exempelvis söka uppmuntran via alkohol eller andra rusmedel.

– Om en ung person känner att ingen bryr sig kan hen söka efter uppmärksamhet genom sex. Unga behöver också uppmärksamhet och tid från sina föräldrar, säger Bildjuschkin.

Katriina Bildjuschkin
Bildtext Experten Katriina Bildjuschkin säger att sexualundervisningen borde börja från tidig ålder.
Bild: Privat

Många unga som inte lärt sig tillräckligt om sex hemma eller i skolan vänder sig också till pornografi för att lära sig.

– Att utvecklas till en sexuell varelse tillhör ungdomen och är inget dåligt, men unga behöver tillräckligt med information för att kunna göra rätt val. Inte ger vi heller nycklarna till familjens Audi åt tonåringen och säger åt hen att köra iväg. Detsamma gäller sexualitet, säger Bildjuschkin.

Tala om gränser med barnen – och använd rätt ord för könsorgan

Katriina Bildjuschkin uppmanar föräldrar att tala med sina barn i tidig ålder. Det är viktigt att lära barnen hur man sätter gränser när det kommer till den egna gränsen. Man ska också lära barnen hur man visar tillgivenhet.

Också orden man använder för att beskriva kroppen spelar en roll. Om man exempelvis använder felaktiga termer för att tala om könsorganen kan barn få en bild av att det är något pinsamt med könsorganen.

– Jag använder gärna ordet framstjärt som exempel. Det är universums gräsligaste ord. Jag trodde redan att ingen längre säger det, men så hör jag att det används på daghem fortfarande, säger Bildjuschkin.

Om man tycker att dylika diskussioner är svåra ska man modigt be om hjälp, exempelvis från skolan eller kommunens ungdomsarbetare.

– Allt ansvar ligger inte på hemmen. Unga människors viktigaste utvecklingsuppgift är att bli självständiga och en ung person som håller på att bli självständig vill nödvändigtvis inte dela den mest intima delen av sig själv med sina föräldrar.