Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folket vill bara fortsätta gympa utomhus – kurser förlängs in i september och till och med oktober

Uppdaterad 13.08.2023 13:15.
Två kvinnor gör armhävningar.
Bildtext Marina Kulla och Ann-Louise Käld i Kronoby lägger mössa och vantar på till hösten, men annars fortsätter gympan som vanligt.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Det är dags att gympa utomhus. Både forskning och folket verkar vara inne på den linjen.

I Öja i Karleby håller Lilli Kastrén stretching/styrketräning/yoga på stranden hela sommaren.

– Folk tar med sig släkt och vänner från Sverige och Danmark så de får uppleva det här och de tycker det är så fint. De har havet i bakgrunden och får yoga till havsbrus och fågelkvitter, säger Kastrén.

Kvinna yogar på strand.
Bildtext Bakgrundsmusiken är havsbrus och fågelsång när det är yoga i Öja i Karleby. Enda negativa är myggorna men vi har myggspray, säger Lilli Kastrén.
Bild: Privat.

Hon har dragit utegympa i mer än 10 år. Deltagarna betalar per gång, men det är inte så noga med det utan det viktigaste är att folk kommer.

– Det är upplevelsen jag vill ge åt dem. Det är helt unikt. De kan fokusera mot horisonten och andas in frisk havsluft.

Sensommarkurs utomhus i Korsholm

I början av sommaren drog Linda Furunäs cirkelträning utomhus i Smedsby. Folket ville fortsätta så nu ordnar Korsholms vuxeninstitut en sensommarkurs utomhus vid Botniahallen.

Kvinna står vid gymredskap utomhus.
Bildtext Hellre lite regn och svalka än jättevarmt då man ska gympa ute, säger personliga tränaren Linda Furunäs .
Bild: Privat.

– Det är en kontrast till vintertid då man oftast tränar inomhus. Man får frisk luft, känner sig piggare och det är stressreducerande att vara ute.

Furunäs har också dragit utomhusgympa i Särkimo, Solf och Nykarleby i sommar. Hon siktar på att det alltid ska finnas ett tak att ställa sig under ifall vädret till exempel blir riktigt vått.

– Det är skönt då det är lite svalare, går det över 22 grader föredrar jag nästan lite svalare och regn.

”En gång frös vi”

I Kronoby är det tuff konditions- och styrketräning utomhus från tidig vår till oktober. Personliga tränaren Marina Kulla leder kurser utomhus också i Bennäs i Pedersöre och Såka och Öja i Karleby. Men i Kronoby brukar man fortsätta utomhus längst.

Kulla minns inte att det har varit så kallt på hösten, däremot minns hon några kalla dagar på våren.

– En gång kom snöslask. I Öja var det en gång så kallt att fast vi hade pulshöjande frös vi. Men det är roligt ändå, och på sommaren gör det inget om det regnar, säger Kulla.

Ann-Louise Käld har varit med på Kullas utomhuskurser i flera år och bara en gång har hon tvekat.

– En gång tänkte jag svänga om, de stod ute och gympade och jag trodde vi skulle vara inne. Men det gick bra, säger Käld.

– Man får framförallt frisk luft och det är riktigt härligt.

Folk gymmar ute.
Bildtext Både i Korsholm och Kronoby vill deltagarna hålla på allt längre på hösten.
Bild: Privat.

Om det är riktigt kallt kan gruppen träna inne i Centralskolan. Det gäller bara att klä sig i lager och ta med en jacka som tål lite regn.

– Handskar och en mössa kan vara bra. Och varma kläder som vi drar på då vi stretchar, säger Kulla.

Vasa och Karleby bjuder på handledning

Karleby har bjudit på gratis parkgympa i Havsparken i sommar.

– Det har varit så populärt att vi har fortsatt i augusti trots att det först var meningen att det skulle vara i juli, säger idrottsdirektör Lotta Nyqvist.

Fot på strand.
Bildtext I slutet ligger vi och tittar upp mot himlen och är här och nu. Det är sällan man gör det annars, säger Lilli Kastrén om fördelarna med gympa ute.
Bild: Privat.

I sommar har både Karleby och Vasa haft instruktörer på plats vid några utegym.

– Också det har varit uppskattat och kommer att fortsätta, säger Nyqvist.

Vasa har bjudit på gratis handledning vid nya utegymmet vid Metviken. Där finns hopphäckar, streetworkout-ställningar, tyngdlyftningsstänger samt en 50 meter lång löpbana.

Trenden: vi har hittat ut

All fysisk aktivitet, oavsett om den är inomhus eller utomhus är bra, konstaterar Anna-Lena Blusi som är sakkunnig i fysisk aktivitet och hälsa på Folkhälsan.

– Jag vet inte om det är en följd av coronapandemin, men att vara utomhus har blivit en trend.

Och alla positiva effekter på kroppen, på hjärta och blodkärl, får man förstås också då man rör på sig utomhus. Dessutom får man D-vitamin och frisk och syrerik luft.

– Det tror jag vi alla vet sedan tidigare. Men det finns också psykiska fördelar, man kan motverka mindre depressioner genom att röra på sig. Vi blir ljusare till sinnesstämningen när vi rör på oss.

En kvinna med glasögon
Bildtext Oavsett var man rör på sig är det bra, men naturen ger ännu mer välbefinnande än träning inomhus, säger Anna-Lena Blusi som har sett på forskning i ämnet.
Bild: Pia Lagus / Yle

Dessutom visar forskning att naturen ger ytterligare fördelar.

– Vi blir gladare av att röra på oss ute. Man har inte sett en direkt orsak till varför det är så men man har konstaterat att vi helt enkelt blir positivare och piggare av att röra på oss utomhus.

Om man stretchar på stranden eller i en gympasal kanske det är lite skillnad på utsikten?

– Absolut, och när man kommer till naturens påverkan på vårt välmående finns det mycket forskning kring hur vistelsen i naturen sänker kortisolnivåerna i blodet och vi upplever mindre stress och blir behagligare till mods och till humöret.

Diskussion om artikeln