Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vad tänker Robert Helenius göra härnäst? Tränarikonen tror på ny stormatch – och gör jämförelser med Gunnar Bärlund: ”Väldigt sällsynt”

Uppdaterad 13.08.2023 20:13.
Robert Helenius kramar om Anthony Joshua.
Bildtext Robert Helenius orkade inte stå emot Anthony Joshua trots en lovande start.
Bild: Lehtikuva

Blixtinkallelsen till London slutade i en brutal knockout – men mötet med Anthony Joshua gav samtidigt mersmak till Robert Helenius. Tränarikonen Pekka Mäki tror att Helenius kunde ha chans till nya stormatcher.

För ett knappt år sedan knockades han av Deontay Wilders högerslägga. I lördagens stormatch var det Anthony Joshuas tur att knocka Robert Helenius med högern.

– Det var en hård smäll. Jag minns inte själva slaget, men krafterna började vara slut, sa Helenius i natt till Yle.

39-åringen ryckte in med ytterst kort förvarning efter att Joshuas tilltänkta motståndare Dillian White fastnat i ett dopningstest. Så sent som förra helgen vann Helenius över doldisen Mika Mielonen på teknisk knockout.

Tränarlegendaren Pekka Mäki var med i Helenius team i London – och menar att slutresultatet mot Joshua hade kunnat vara något helt annat med längre förberedelser.

– Då man är trött mångdubblas misstagen och reaktionsförmågan försämras. Trots knocken så tycker jag att Robert visade att han fortfarande kan utmana mästare och boxare som hör till topp-10, säger Mäki, som fungerade som Helenius cutman, till Yle Urheilu.

Fortsättningen oklar

Den naturliga frågan som alla nu ställer sig är vad Helenius tänker göra till näst. Själv ville veteranen inte fundera på framtiden så mycket efter matchen.

– Frågan är om man vill fortsätta efter att ha hållit på i 30 år och levt ett väldigt asketiskt liv. Det handlar om svåra beslut. Och livet handlar förstås också om annat än elitidrott, påminner Mäki.

Här knockar Joshua Helenius. - Spela upp på Arenan

Trots den tunga knocken var Helenius eftersmak inte dålig.

– Vi får se hur framtiden ser ut. Jag tänker inte hänga upp handskarna nu, svarade den Borgåbördiga boxaren på frågan om framtiden.

– Jag måste fundera på saken. Trots förlusten har jag en bra känsla. Med bättre förberedelser hade jag säkert kunnat vinna – vilket hade tagit mig vidare en nivå.

Helenius ett respekterat namn

Om knappa halvåret firar Robert Helenius sin 40:e födelsedag. ”Nordic Nightmare” är inne på karriärens slutraka.

Men Mäki tror att ålänningen kunde ha mer att ge.

– Jag tror att han kunde plocka åt sig stora matcher med sitt namn och den internationella synligheten. Men då måste allt klaffa och förberedelserna ska vara i skick.

Pekka Mäki vid boxningsringen.
Bildtext Pekka Mäki fungerade som Robert Helenius cutman i London. En cutman är den som putsar boxarens sår under matchen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Boxningstränaren hoppas att folk förstår vilka scener som Helenius lyckats ta sig till, och att man förstår att uppskatta finländarens insatser då karriären ännu är igång.

Mäki drar till och med paralleller till ”alla tiders populäraste finländska idrottare” Gunnar Bärlund.

– Man måste gå tillbaka ända till Gunnar Bärlunds tider för att hitta någon finländare som man kan jämföra Helenius prestationer med. Det här är något väldigt sällsynt för finländsk boxning.

Diskussion om artikeln