Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tidigare livstidsavstängde Jarmo Riskis återkomst till skidförbundet väckte reaktioner i Norge – svaret: ”Mycket som ändrats sedan 2001”

Uppdaterad 13.08.2023 22:54.
Jarmo Riski med handen i luften.
Bildtext Jarmo Riski har fått sin första förbundsroll sedan hans avstänging hävts (arkivbild).
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Skidförbundet anställde Jarmo Riski till grenkoordinator. Dåligt för sportens rykte, lyder en reaktion i Norge.

Riski fungerade som finländsk landslagstränare i längdskidåkning mellan 1998 och 2001. I skandal-VM i Lahtis var han tränare för damlandslaget och stängdes efteråt av på livstid från alla funktionärsuppdrag.

Avstängingen upphävdes av Finlands skidförbund år 2004 och av Fis elva år senare. Nu har Riski fått ett uppdrag hos det inhemska förbundet.

I början av augusti stod det klart att han ska fungera som grenkoordinator hos skidförbundet, vilket gett reaktioner i Norge. I Dagbladets artikel är landslagschefen Espen Bjervig och hans föregångare Vidar Løfshus förundrade.

– Det är dålig reklam för sporten att detta sker, slår Løfshus fast.

”Låter väldigt konstigt”

Bjervig hade inte hört om nyheten innan intervjun.

– Det här låter väldigt konstigt, inte alls bra. Jag känner inte till hans roll hos förbundet, eller hur det ligger till med hans avstängning, så det vore fel av mig att dra större slutsatser, kommenterar Bjervig.

Skidförbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen uttalade sig om återkomsten för den norska tidningen. Förbundsuppdraget är Riskis första efter avstängningen, men han har hunnit ha tränarroller för många finländska åkare under åren.

– Efter 2001 är det mycket som har förändrats, menar Hämäläinen.

– Finlands skidförbund har sett över och hävt avstängningen. Fis har gjort likadant. Därför har Riski nu fått jobb hos förbundet.

Diskussion om artikeln